Kino v Dolní Cerekvi funguje už padesát let. Teď tomuto kulturnímu zařízení hrozí zánik. S tím se ale jen tak nechce smířit starosta Dolní Cerekve Zdeněk Jirsa, a chystá se kvůli existenčním problémům malých kin na venkově oslovit novou ministryni kultury Alenu Hanákovou.

Kino v Dolní Cerekvi je totiž poměrně hodně navštěvované nejen místními, ale i přespolními. A podle názoru obyvatel Dolní Cerekve ke kulturnímu životu v městysu patří. Filmové představení v Dolní Cerekvi navštíví i osmdesát lidí. Kino má kapacitu 160 míst.

Do kina chodí na speciální představení například děti z místních škol. „Do kina chodíme pravidelně jednou za měsíc. Jsou to pohádky, které v televizi moc nedávají, například o Krtečkovi. Zrušení kina by se nás dotklo. Pro děti je to zajímavé zpestření. Mě osobně by to mrzelo, do kina chodím i na večerní představení. Nemusím do kina jezdit do Jihlavy a i cena je velmi rozumná,“ uvedla ředitelka mateřské školy v Dolní Cerekvi Hana Kněžínková.

Problém malých kin obecně tkví v tom, že výrobci a producenti nových filmů přestávají pořizovat nové tituly v klasickém provedení 35 mm kopií, na jejichž promítání jsou tato kina uzpůsobena. Jediným možným řešením je kina vybavit novými technologiemi, na to ale nemají v Dolní Cerekvi vzhledem ke stávající ekonomické situaci dostatek financí.

„Digitalizaci se nebráníme, ale bohužel nemáme tři miliony, které bychom na to mohli uvolnit. Potřebovali bychom dotace. Nelíbí se mi zvláštní postup výrobců a distributorů nových českých filmů i státu, kteří jako by chtěli malá kina postupně zlikvidovat. Provozovatelům kin hází klacky pod nohy,“ řekl Jirsa s tím, že příkladem může být i uvedení nového filmu krátce po premiéře v televizi. Tento a další kroky pak vedou k prohlubování nezájmu diváků docházet za filmovou kulturou do menších kin. A kina se pak potýkají s vysokou ztrátovostí.

V brzké době by tak chtěl Zdeněk Jirsa oslovit ministryni kultury Alenu Hanákovou. „Nyní se připravuje nový zákon o kinematografii. Bylo by dobré, aby v době současné hospodářské recese byly po určitou dobu filmy i nadále ve větším množství pořizovány ve 35 mm kopiích,“ dodal Jirsa.

Podobné těžkosti řeší provozovatelé kin v Polné, Třešti a v Lukách nad Jihlavou.

ZUZANA MUSILOVÁ