O skutečném účelu věděli pouze vybraní lidé na ministerstvu vnitra a pak také hrstka místních, kteří v areálu pracovali. Jejich úkolem bylo starat se o objekt a hlídat ho. Mezi nimi byl v letech 2004–2008 také Jaroslav Mezera z Třeště, který byl takzvaným bezpečnostním pracovníkem. Ten ve dvanáctihodinových směnách areál hlídal a zodpovídal za to, koho do areálu vpustí.

„Seděli jsme na vrátnici, zvedali telefony a v pravidelných intervalech jsme areál obcházeli. U sebe jsme měli seznam asi padesáti lidí, které jsme mohli pustit dovnitř a k tomu ještě přesný seznam vozidel a dalších podrobností,“ popsal své zkušenosti Jaroslav Mezera. Ten se na vrátnici střídal ještě s dalšími čtyřmi lidmi. Mezi nimi byly také ženy. „Na nočních směnách, když byl všude klid, tak to bylo až strašidelné. Při silnějším větru to všude kolem zvláštně hučelo,“ vzpomínal Mezera.

Obyčejný člověk se prý neměl šanci do areálu dostat. Hlídačům pomáhal pes, který dával avízo vždy, když kolem někdo procházel. „Vzpomínám si, že jednou začal pes hrozně štěkat, že jsem si myslel, že se někdo dostal dovnitř. A oni to byli zajíci, kteří se do areálu stahovali z nedalekého zámeckého parku,“ uvedl Mezera. Zvěř byla podle něj jediným nezvaným návštěvníkem, se kterým se za dobu svého působení v areálu setkal.

Sami hlídači mají omezený přístup, dostanou se jen do jednoho podlaží čtyřpatrové budovy. Všechno ostatní je zaplombováno a zabezpečeno.

I když se v areálu vůbec nic neděje, je potřeba ho udržovat. Ministerstvo vnitra jeho údržba přijde ročně zhruba na čtyři miliony korun. „Přes celý rok je potřeba topit a větrat, aby areál nechátral. Vedle hlídačů tam proto pracuje správce a několik údržbářů,“ doplnil Mezera.

Areál stojí poblíž třešťského zámku od sedmdesátých let, kdy byl zbudovaný jako krizové pracoviště v případě ohrožení státu například jadernou válkou. „Jednou za čas se tam dělaly různé zkoušky. V případě nebezpečí by tam seděl krizový štáb, který by odsud všechno řídil,“ ukončil povídání Mezera. Štáb by tam asi měsíc bez problémů přežil.