Policie nyní prošetřuje, kdo mohl malé dítě na lavici odložit. „Chlapec, který dostal jméno Zdeněk, byl ošetřený a je zdravotně v pořádku. Nyní zůstane několik dní u nás a pak pravděpodobně skončí v kojeneckém ústavu,“ přiblížila situaci mluvčí jihlavské nemocnice Veronika Pysková.

O dalším osudu malého Zdeňka, který dostal jméno podle dne, kdy byl nalezený, budou v příštích dnech rozhodovat sociální pracovníci. V areálu nemocnice přitom o několik desítek metrů dále funguje už od září 2009 babybox. Proč nebyl chlapec odložený do něj, zatím není jasné. „Babybox byl přitom v době, kdy jsme chlapce našli, plně funkční,“ uvedla Pysková.

Policisté nyní zjišťují okolnosti případu a pátrají po osobě, která dítě odložila. „Vzhledem k počáteční fázi prověřování nebudeme v tuto chvíli poskytovat k případu žádné další informace,“ sdělila jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Ten, kdo dítě takto odložil, se ovšem dopustil trestného činu. „Pokud někdo odloží dítě na místo, kde ho vystaví nebezpečí ublížení na jeho životě nebo zdraví, dopouští se trestného činu. V případě, že se jedná o dítě mladší tří let, hrozí pachateli trest odnětí svobody až na pět let,“ upřesnila Kroutilová.

Pokud by dítě skončilo v babyboxu, o protiprávní jednání by nešlo a pachateli by trest nehrozil.

V jihlavském babyboxu se loni v září našlo první dítě. Matku čtrnáctidenní holčičky sociální pracovníci po několika týdnech vypátrali.