Premonstrátský klášter v Nové Říši bude v případě schváleného majetkového vyrovnání s církvemi největším restituentem na Jihlavsku.

Na vrácení majetku círk-vím však čekají s nadějí také některé obce. Těm může odblokování pozemků pomoci v dalším rozvoji. Pro příklad ani nemusíme chodit daleko. O lokalitu Reindlerova dvora v jihlavské části Bedřichov se město dlouhodobě zajímá.

„Jihlava měla v plánu rozvíjet město v oblasti Reindlerův dvůr, protože jde ovšem o zablokované pozemky, výstavba probíhá na jiných místech. Zájem radnice v tomto území rozvíjet město ale trvá,“ potvrdil mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

Město pro oblast v minulosti dokonce vytvořilo zástavbovou studii a k účelu bytové výstavby byl schválen i územní plán. Lokalita atraktivní pro zástavbu je však kvůli nedořešeným vlastnickým vztahům nevyužitá.

Co všechno ale nakonec bude předmětem církevních restitucí na Jihlavsku, dosud není známo. Ani ministerstvo kultury nedokáže říci, co všechno se bude vracet. Seznamy, které poskytuje, obsahují soupis původního majetku církví a náboženských společností v minulosti.

„Ne všechen zde uvedený majetek bude vydán. Například majetek, který nyní vlastní obce, kraje a soukromé osoby, vydán nebude. A takových výjimek je celá řada,“ vysvětlila Eva Tichá z ministerstva kultury.

Ani seznam pozemků není rozhodující pro navrácení. V průběhu šedesáti let došlo v evidenci půdy k velkým změnám. „K určení toho, co nakonec bude vráceno, je nezbytné provést identifikaci parcel,“ dodala Tichá. I z tohoto důvodu proto zatím v Nové Říši nejásají.

V Nové Říši mají soupis majetku hotový, nyní ale raději vyčkávají, jak vše nakonec dopadne. „O restitucích se hovořilo už tolikrát, a nikdy to nedopadlo. Soupis majetku, který nám patří, máme už z dřívějška. Něco by se mělo vracet, něco nejde, a mělo by se to vyplatit. Jak to bude, ale zatím neřešíme. Počkáme si, jak se k tomu vyjádří v Parlamentu,“ okomentoval současnou situaci představitel novoříšského premonstrátského kláštera Siard Kamil Novotný.

V případě kláštera by mělo jít o více než tisíc hektarů lesa, tři sta hektarů polí, o několik rybníků a dvory. Nároky kláštera potvrdil i Pozemkový fond. „Mezi největší objekty, které jsou blokovány pro vypořádání církevních restitucí, patří i objekt hospodářského dvora nebo objekt sýpky v katastrálním území Nová Říše. Oba byly majetkem novoříšského kláštera,“ uvedla Monika Machtová z Pozemkového fondu České republiky.

Podle bývalého senátora Václava Jehličky bude na Vysočině mezi dalšími velkými restituenty například želivský klášter a zámek Červená Řečice. „Na Jihlavsku nebude kromě novoříšského kláštera žádný další výrazný restituent,“ doplnil Jehlička.

Podle návrhu zákona, který vychází z loňské dohody tří vládních stran se sedmnácti českými církvemi, vyplatí stát církvím od roku 2013 za třicet let celkem 59 miliard korun. Církve chtějí dostat zpět také 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu. Cílem majetkového vyrovnání je i ukončení státního financování církví.

Přechodné období před odstřihnutím financování církví od státního rozpočtu by podle dohodnutých předpokladů mělo začít v roce 2013 a trvat sedmnáct let.