Nevyužívaný objekt bývalého domova důchodců v Dobroníně už brzy ožije. Pokoje s lůžky pro seniory vystřídá osm menších nájemních bytů. Dobronín bude stát celková rekonstrukce přes devět milionů korun. Zastupitelstvo bude nyní projednávat, zda si na realizaci akce vezme úvěr. V případě že ano, mohli by se noví nájemci stěhovat už koncem roku.

„Kraj nám budovu vrátil poté, co přestal domov pro seniory provozovat. Ten už z hlediska evropských norem nevyhovoval a investice do jeho přestavby by byla náročná,“ vysvětlil nový starosta Dobronína Ivan Sehnal, proč budova domova zůstala prázdná. Objekt totiž nesplňoval bezbariérová kritéria i počty lůžek.

Klienti z Dobronína byli převedeni do ždíreckého domova, který je v současné době v rekonstrukci. „V Dobroníně by podle standardů vzniklo asi pouze dvanáct lůžek a provoz takového domova by byl neefektivní,“ uvedla před časem ředitelka ždíreckého domova Martina Matějková. Senioři jsou nyní v dočasném azylu v areálu havlíčkobrodské nemocnice, vracet se mají letos na jaře.

Místo stacionáře nájemní byty

Z dobronínského domova důchodců chtělo před časem občanské sdružení udělat týdenní stacionář. Protože však nezískalo potřebné prostředky, tak plánovalo stacionář denní. Od toho ovšem zastupitelstvo upustilo.

„Denní stacionář, kdy by lidé ráno klienta dovezli a večer si ho vyzvedávali, neměl význam. Rozhodli jsme se proto pro rekonstrukci na byty,“ upřesnil Sehnal. V současné době Dobronín vypsal výběrové řízení na dodavatele stavby. Ideálně by se mělo začít v dubnu. Konec je naplánovaný na letošní říjen.

Byty nebudou fungovat jako sociální, protože je pro obec problematické sledovat finanční situaci každého nájemníka a posléze vyhodnocovat, zda na něj má stále nárok. Zájemců o osm bytů, které v budově bývalého domova vzniknou, je dost. Už teď jsou byty obsazené.

„Noví nájemci složí nájemné na tři roky dopředu. Do osobního vlastnictví byty zatím nepůjdou,“ doplnil pro úplnost starosta Sehnal.