Zpřístupnění části podzemí a vytvoření expozice historických vlaků Na tyto významné projekty se letos zaměří v Telči. Třetí stěžejní investicí je dokončení pokládky chodníků ve Štěpnici. Další větší investiční akce město pro tento rok zatím neplánuje. Důvodem je mimo jiné menší možnost čerpání dotací z Evropské unie.

„Rozsah nových investic bude letos podstatně menší než loni, kdy jsme spolu s dalšími investory rozjeli například náročnou rekonstrukci průtahu Telčí. V tomto roce zahájíme práce na dvou projektech, díky kterým do města přilákáme více turistů,“ potvrdil telčský starosta Roman Fabeš. Na projektu DY-THA rail spolupracují se Svazkem obcí železnice Kostelec – Slavonice vedle Telče i další města: Třešť, Dačice a Slavonice. Telčská část projektu zahrnuje nejen stavbu depa, ale i jízdy historických vlaků, doprovodné kulturní akce, společnou propagaci a další náklady.

„Pro expozici v Telči bylo vyčleněno šest milionů korun. Město se bude podílet deseti procenty, což je šest set tisíc korun. Expozice historických vlaků bude hotová letos. Celý projekt běží do srpna 2014,“ uvedl Vladimír Švec, vedoucí odboru rozvoje a územního plánování.

Město počítá s tím, že na zpřístupnění telčského podzemí přispěje přibližně třemi miliony korun. Celý projekt vyjde odhadem na čtrnáct milionů. Lidé se do podzemí podívají příští rok. „Chtěli bychom takto moderní a netradiční formou prezentovat historii našeho města,“ dodal Fabeš. O zpřístupnění telčského podzemí už Deník informoval na konci loňského roku.

I letos bude v Telči pokračovat rekonstrukce průtahu silnice 1/23 městem, kterou realizuje Ředitelství silnic a dálnic. Řidiči se musí připravit na dílčí uzavírky. „Město Telč bude letos v ulicích Štěpnická, Na Posvátné a Oldřichovo náměstí pokračovat zejména ve výstavbě bezbariérových chodníků, veřejného osvětlení a v úpravě zeleně podél této silnice,“ vyjmenoval telčský starosta.

Město na to vyčlenilo necelé dva miliony korun. Lidé by se mohli podle Vladimíra Švece časem dočkat nových chodníků také v části Slavatovské ulici.

V Telči se pro rok 2012 chystá i další projekt, na kterém se podílí město. „Pět set tisíc korun je město připraveno poskytnout na projekt nízkoprahového klubu Zastávka v budově na bývalém autobusovém nádraží, který nyní řeší Oblastní charita Jihlava,“ doplnil Švec.

V budoucnu bude město muset vyřešit i to, co udělá s areálem bývalého školního internátu. „Záměr využití celého areálu budeme řešit postupně. Část areálu chceme využít pro nové zařízení pro sociální služby. Koupi areálu považujeme za strategické rozhodnutí, protože navazuje na Panský dvůr. S tím má stále velké plány soukromý investor,“ připomněl Fabeš.

ZUZANA MUSILOVÁ