Ke snowkitingu se Pavel Šimekdostal náhodou. „Kamarád si chtěl pořídit výbavu na snowkiting. Já jsem o tom sportu neměl ani ponětí, ale jako milovníka lyžování mě zaujal, tak jsem do toho šel s ním. Začátky, kdy jsem se musel naučit jezdit a při tom ovládat drak, byly hodně bolestivé. A největší odměna ? Když jsem se úplně poprvé odlepil od země, když mě vítr takhle vynesl. To se ani nedá popsat,“ řekl Zdeněk Šimek. Největší výška, do které se dostal, bylo pět metrů.

Se svými kamarády v těchto dnech Zdeněk Šimek vyráží například k pavlovským elektrárnám, kde jsou většinou vhodné povětrnostní podmínky. Lidi s lyžemi nebo snowboardy na nohách a s draky nad sebou někdy můžete vidět i u křižovatky Kasárna u Svojkovic. „Na poli u Svojkovic jsme zkoušeli závodit s kamiony, které projížděly po hlavní silnici. Většinou byly rychlejší, jezdily tak osmdesátkou. Nezdá se to, ale my můžeme jet i rychlostí sedmdesát kilometrů za hodinu,“ směje se Šimek.

A jaké jsou nejlepší podmínky pro tento sport? Jezdit se dá na Jihlavsku podle Šimka téměř všude, na zamrzlém rybníku i na větší louce. Ideální rychlost větru je asi deset metrů za sekundu a rychlost v nárazech dosahující čtrnáct metrů za sekundu. Stačí, aby v daném místě byly co nejmenší nárazy větru a přitom tam dostatečně foukalo. Nejlépe se jezdí na prašanu, v podstatě stačí několik centimetrů sněhu.

„Ono se to někdy nezdá, ale vítr má opravdu velkou sílu. Proto je důležité mít určitý respekt a soudnost. Člověk prostě musí vědět, kdy kitovat může, a kdy nemůže. Jsou lidi, kteří vyrazí i do silného větru, a to pak dost riskují. Pokud člověk špatně navede drak do větru, může jít o život,“ uvedl Šimek. Milovníci snowkitingu mohou jezdit proti větru i po větru, s kitem se dá ujet několik kilometrů.

„My třeba takto jezdíme po poli od Svojkovic k Rozseči, což jsou tak čtyři kilometry. Existuje místo u Jemnice, kudy se dá dostat až do Rakouska. Tam jsem zatím nebyl,“ doplnil Šimek.

Vedle snowkitingu se dá provozovat i kiting na vodě a na zemi. „Letos bych chtěl zkusit kitovat i na vodě. Prý je to to nejlepší, co jde s kitem dělat. Musím si na to pořídit speciální prkno i jiný drak. V Česku bohužel nejsou vhodné podmínky pro kitování na vodě, dá se zkoušet například na rybníku Svět u Třeboně nebo na novomlýnských nádržích. Proto hodně lidí dělá právě snowkiting,“ vysvětlil vyznavač adrenalinového sportu.

Výbava na snowkiting drak a popruh se sedákem vyjde na deset až čtyřicet tisíc korun. K tomuto sportu je dále potřeba klasická výbava na sjezdové lyžování nebo na snowboard. Draky se prodávají v několika velikostech. Jejich ovládání se dá naučit i na speciálních kurzech.

ZUZANA MUSILOVÁ