O více než tři procenta silnější jsou po loňském roce elektrárny na Vysočině. Instalovaný výkon se ke konci roku meziročně zvýšil na 2583 megawattů a je o 3,2 procenta vyšší. Přispěla k tomu další modernizace dukovanských atomových bloků i přibývající bioplynové stanice. Výkon vodních, větrných a solárních elektráren zůstal v porovnání s rokem 2010 téměř beze změn. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnil Energetický regulační úřad.

Největším energetickým zdrojem Vysočiny je Jaderná elektrárna Dukovany. Její instalovaný výkon vloni stoupl o 70 megawattů na 1970 megawattů. V elektrárně se postupně mění zastaralá zařízení na účinnější. Ve vyšším výkonu teď pracují tři ze čtyř atomových bloků. Jako poslední bude letos modernizován blok číslo dvě. Celá elektrárna pak bude mít místo původních 1 760 výkon 2 00 megawattů, stejně jako Temelín.

Vloni také výrazně stoupal výkon plynových a spalovacích elektráren, kam patří i bioplynové stanice a další kogenerační zařízení vyrábějící teplo a elektřinu spalováním plynu. Výkon těchto zařízení na Vysočině činil na konci roku 39,5 megawattů, ve srovnání s prosincem 2010 byl větší o víc než třetinu.

Na Vysočině fungovaly loni na jaře podle distribučních společností přes dvě desítky bioplynových stanic a přibývají další. Touto výrobou elektřiny si často přivydělávají zemědělci.

Téměř beze změn zůstal loni na Vysočině výkon solárních elektráren, který o rok dřív stoupl více než trojnásobně. Ještě rychleji přibývaly solární panely jinde v zemi.

Na Vysočině vloni nepřibyly ani větrné elektrárny, jejichž stavbám dlouhodobě brání krajská samospráva. Změny nenastaly ani u vodních elektráren, které zůstaly po dukovanských jaderných blocích druhým největším zdrojem elektřiny v kraji.

VĚRA STEJSKALOVÁ (ČTK)