Chráněné bydlenímá napomoci lidem po léčbě závislostí znovu začít žít samostatný život bez návykových látek. Klienti služby tak budou mít od 1. března v krajském městě možnost využít ubytování v bytu, který Oblastní charitě Jihlava pronajalo město Jihlava.

„Ubytování bude našim klientům poskytováno pouze po přechodné období a jeho cílem je možnost absolvovat doléčovací program v relativně bezpečném prostředí, což je jedním z hlavních předpokladů pro opětovné začlenění do běžného života,“ vysvětlila vedoucí služby Jitka Holemářová.Umístění chráněného bydlení v krajském městě zaručuje vyšší míru úspěšnosti jak při začleňování abstinujících osob do pracovního procesu, tak při hledání vlastního bydlení. Větší města s více možnostmi představují pro abstinující uživatele drog lepší podmínky pro návrat k běžnému životu bez drog. Ambulantní forma Následná péče Jihlava je financována z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.

V České republice je v současné době evidováno zhruba 57 000 lidí léčených ze závislosti na návykových látkách, přičemž pouze malé procento z nich má možnost využití služeb takzvaných doléčovacích programů. Tyto služby přitom velmi efektivně doplňují komplex socioterapeutické péče při procesu reintegrace osob po léčbě do společnosti. Mají výrazně pozitivní vliv na bezprostředně navazující období po léčbě, posilují abstinenci a zabraňují návratu k drogám. „Oblastní charita Jihlava se rozšířením následné péče o chráněné bydlení snaží o komplexnost a maximální efektivitu služeb, které v Kraji Vysočina osobám se závislostmi poskytuje,“ dodala Holemářová.

ZUZANA MUSILOVÁ