Osmdesát jedna podpisů se sešlo pod peticí proti konání pouti v Selské ulici v Třešti. Lidé, převážně ze Selské a navazující Luční ulice, si v ní stěžují na nepřijatelné podmínky, za kterých se pouť v těchto místech dvakrát do roka koná. Signatáři petice se proto se svými požadavky obrátili na město.

„Kolem domu jsou rozestavěné prodejní stánky a my se prakticky nemáme jak dostat autem od domu. Hluk by mi ani tolik nevadil, je to pouť, ale průjezdnost se musí vyřešit. Mám malé dítě a to nikdy nevíte, kdy budete potřebovat vyjet,“ přiblížila hlavní problém při pořádání pouti Veronika Jarošová z Třeště.

Občané v petici upozorňovali především na znemožněný volný pohyb po ulici, nadměrný hluk prodejců od brzkých ranních hodin i na porušování hygienických norem, kdy dochází ke znečišťování prostor před domy a ničení majetku. „Drzost prodejců někdy přesahuje veškerou slušnost. Dokonce nám močí na fasádu a do průjezdu,“ upozornila na další problémy starší žena, která nechtěla zveřejnit své jméno.

Nová pravidla

Lidem také vadí, že není zajištěný průjezd pro záchranná vozidla. Upozorňují tak na případ, kdy bylo před dvěma lety potřeba zasáhnout, ale kvůli neprůjezdné ulici museli hasiči celou pouť objíždět.

Před několika dny se proto město ve spolupráci s občany a pořadateli poutě dohodlo na novém řešení do budoucna. „Vždy bude zachována průjezdnost ulice a bude upravené parkování prodejců,“ podotkl k domluvě starosta Třeště Vladislav Hynk.

Celkově má dohoda tři body a grafickou přílohu s vykreslením toho, kde mohou stánky stát. Prakticky to bude vypadat asi tak, že v zastavěné části Selské ulice budou stánky ve dvou úsecích vždy jen po jedné straně. Tradiční umístění kolotočů a dalších atrakcí zůstane neměnné. „Myslím, že běžný návštěvník poutě úpravu nepocítí, pouze se její ústřední část přesune k mostu nad Třešťským potokem do nezastavěné části,“ dodal starosta Hynk.

Tato část ulice není obydlená a louka u potoka navíc patří městu. Před konáním akce proto zástupci občanů dostanou kontakt na organizátora, se kterým budou moci případné problémy ihned řešit.

„Po dohodě s navrženou variantou souhlasíme. V případě, že město dohodu nedodrží, pak to budeme řešit dále,“ uzavřel téma hlavní organizátor petice Radomír Budař.