Soutěžse může stát začátkem kariéry úspěšného spisovatele. A že i náctiletí dostávají šanci vydat knihu, potvrzuje Andrea Procházková, lektorka doprovodných seminářů literární soutěže.

„Čtrnáctiletá účastnice z Prahy napsala knihu pro děti, která už leží na stolech knihkupců, a loni na podzim dokonce vyšel devatenáctiletému finalistovi naší soutěže velký válečný román. Vítěz našeho úplně prvního ročníku už má na svém stole dvě vydané knihy,“ přiblížila úspěchy Andrea Procházková. Ta už se letos pošesté podílí na pořádání soutěže s názvem Skrytá paměť Moravy, která hledá mladé spisovatelské talenty.

Aby se soutěž lépe dostala do povědomí potenciálním zájemcům, pořádá hlavní organizátor putovní seminář tvůrčího psaní s názvem Krocení literární múzy. „Snažím se studenty inspirovat a navést je na téma daného ročníku. Proto se ta cvičení každý rok obměňují. Ukážu jim směr a potom už je na nich, zda to dotáhnou do konce,“ popsala způsob práce se studenty Procházková. Ta by si v každém kurzu ráda někoho vybrala, ale kdo se potom do soutěže přihlásí, to už neovlivní.

Nejsilnější zastoupení má každoročně Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. Příspěvků z Vysočiny ale také rok od roku přibývá. „V minulých letech se střídalo tučné a hubené období. Nyní po dva roky byla účast hodně dobrá. Loni své příspěvky poslalo 169 soutěžích,“ okomentovala zájem o soutěž Procházková.

Odborná porota příspěvky rozdělí do dvou kategorií podle věku. První je od dvanácti do patnácti let, druhá od šestnácti do devatenácti let. „V první kategorii je účast vždy vyšší. Dá se říci, že v průměru se nám každoročně sejde tak sto příspěvků. Kromě věcných cen dostanou soutěžící zpětnou vazbu na svoji práci a uslyší také důvody, proč porota takto rozhodla,“ dodala Procházková.

Odborná porota, v níž nechybí například i zástupci celostátních médií, ocení v každé kategorii tři studenty. Mladší žáci si mohou přijít až na tři tisíce korun, starší dokonce na šest tisíc korun.

Se svými žáky na seminář k soutěži včera dorazila do Městské knihovny v Jihlavě také učitelka Stanislava Mauleová ze základní školy Demlova. „Jde o vybranou skupinu žáků od šesté do osmé třídy, kteří navštěvují hodiny mediální výchovy, rádi tvoří texty a prezentují. Byla bych ráda, kdyby se alespoň čtyři žáci do soutěže přihlásili,“ neskrývala přání po hodině semináře Mauleová.

Zájemci se mohou do soutěže hlásit až do 31. března. Informace naleznou na stránkách Muzea Brněnska.