Lidí bez práce ubylo ve čtyřech okresech kraje, na Třebíčsku nezaměstnanost stagnovala na srpnových 8,4 procenta. „V okrese Třebíč se výše podílu nezaměstnaných lidí nezměnila už třetí měsíc," řekl Pavel Literák, analytik jihlavského úřadu práce. Na Jihlavsku nezaměstnanost během září klesla o 0,3 bodu na 6,3 procenta. Okresy Havlíčkův Brod a Pelhřimov vykázaly shodně proti srpnu pokles o 0,2 procentního bodu, na Žďársku se nezaměstnanost snížila o desetinu procentního bodu.

Počet nezaměstnaných klesl v září přesně na 364 a na konci měsíce bylo na Vysočině evidováno 22 881 lidí bez práce. „Hlavním důvodem poklesu nezaměstnanosti byl málo výrazný příchod nových absolventů středních škol a učilišť do evidencí pracovišť úřadu práce," uvedl Literák. Na konci září bylo v celém kraji bez práce 1 922 absolventů škol a mladistvých, za minulý měsíc jejich počty stouply zhruba o čtyři stovky. Koncem loňského září ale bylo na Vysočině nezaměstnaných absolventů škol ještě o 645 více než letos.

Celkově je nyní nezaměstnaných na Vysočině o 1 619 méně než před rokem, kdy bylo v kraji bez práce 24 500 lidí. Podstatně se zlepšila nabídka volných pracovních míst. Zatímco loni v září jich úřad práce na Vysočině evidoval 1054, nyní nabízí 2 632.