Jack je služebně nejstarším čtyřnohým obyvatelem tohoto zařízení pro opuštěná či nalezená zvířata. Společnost mu letos dělalo dalších devatenáct psů a fenek. Mezi nimi i čtyřměsíční fenečka křížence knírače, která se do útulku dostala teprve 20. prosince. „Ještě nemá ani jméno. Třeba ji pojmenuje až nový pán," naznačoval vedoucí útulku Vítězslav Vítkovič. A současně prozradil, že tato družná fenka možná nezůstane v útulku dlouho. „V pátek se na ni chtějí přijít podívat první zájemci," upřesnil Vítězslav Vítkovič.

Oficiálně se zařízení jmenuje Městský útulek pro opuštěná a nalezená zvířata Jihlava a patří pod jihlavskou městskou policii.

O letošních svátcích zde zůstalo nezvykle málo zvířat. Ještě v pondělí si dokonce pro psa přijížděli noví majitelé.

Zkušený vedoucí, který tady trávil část svých dvanáctých Vánoc, by ovšem nerad slyšel, že se všichni odvážení psi vzápětí stali vánočními dárky. „Ve většině případů jsem měl spíš dojem, že je to náhoda, že si lidé přišli pro psa zrovna teď. Se svátky to má možné společné to, že lidi už nemusí do práce a jsou na cestách, takže proto si přijedou v těchto dnech. Navíc jako dárek se dává spíš malé štěně," odhadoval Vítězslav Vítkovič.

Aleš Toman, který ho v čele útulku od příštího roku vystřídá, připomíná, že zvíře není vhodným dárkem nikdy. „Nebývá to dobrý nápad. Když si pes s budoucím pánem nevyhovují, nekončí to dobře," poukázal na praxi potvrzenou zkušenost Aleš Toman.

Vánoce byly cítit i ve větším počtu darů, které milovníci psů i dalších zvířat v poslední době do útulku nosili. Sváteční přilepšení podobné tomu lidskému ale psy nečekalo. „Dárci naštěstí nosí granule nebo psí konzervy, takže tohle žrádlo můžeme použít později. Okamžitě se hodí různé hračky pro psy, misky, případně vodítka nebo obojky," popsal osud dárků pro psy Vítězslav Vítkovič.

Někteří přišli s granulemi i přímo o svátcích. „Všem, kteří útulek podporují, děkujeme. A dík patří rovněž těm, kteří si od nás vezmou psa a pak se o něj dobře starají," dodával.

Protože s koncem roku odchází do důchodu, čekala ho ve čtvrtek 26. prosince poslední vánoční služba, i když počasí vůbec vánoční období nepřipomínalo. A před sebou má pár dní, než pětici podřízených definitivně předá svému nástupci. „Trochu nostalgie cítím, přece jen jsem tady byl od roku 2002, kdy jsme útulek v bývalém vojenském areálu zřizovali," ohlížel se za kapitolou života Vítězslav Vítkovič.