Prázdná kola, ulomená zpětná zrcátka, propadlá STK, zaniklé pojištění či chybějící registrační značky. To jsou hlavní poznávací znaky aut, která několik měsíců či roky chátrají v ulicích měst po celé Vysočině. Aktuálně na to upozornila anketa Deníku Vysočina , jehož čtenáři poslali do redakce hned šestnáct tipů. Nejvíc (8) jich přišlo z Třebíče. Následovala Bystřice nad Pernštejnem na Žďársku (4), Jihlava (2), a po jednom vraku si všimli ve Žďáru nad Sázavou a Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku.

„Dvě parkovací místa už hodně dlouho zabírají na konci ulice Čajkovského v Třebíči jedna nepojízdná motorka a jedno osobní auto, oboje s dva roky propadlou technickou. Děkuji že jste uspořádali tuto výzvu a doufám že z ulic zmizí hodně takto překážejících vraků,“ napsal Deníku Pavel z Třebíče.

Věžnice na hranici Havlíčkobrodska a Jihlavska.
Větrné elektrárny u Věžnice lidem nevadí, lepší vrtule než fotovoltaika

Další tip z Třebíče přišel na Volkswagen v ulici V. Nezvala, který má propadlou technickou od března 2019 a Opel v ulici M. Gorkého, jemuž vypršela technická už v lednu téhož roku. Modrý Ford bez značek pak stojí na křižovatce ulic Nikodémova a Bezručova v Třebíči. Stříbrný Volkswagen Golf s prázdnými gumami je podle čtenářů už déle než rok zaparkován v Mládežnické ulici a v podobném stavu jsou i dvě auta v Benešově ulici.

„Všechny tipy od čtenářů postoupíme odboru dopravy. V současné době probíhá blokové čistění ulic, takže mnoho vraků bude odtaženo. Některé ze zaslaných podnětů řešíme již z minulosti. Bohužel i přes změnu zákona existují lhůty, které mohou být až dva měsíce od zaslání výzvy k odstranění vozidla,“ reagoval na podněty čtenářů z Třebíče ředitel tamní městské policie Ladislav Prvák.

V Jihlavě by se rádi zbavili modrého Volkswagenu Golf v ulici na Hliništi, kde podle čtenáře stojí toto auto bez povšimnutí už déle než rok. Podobně je na tom auto bez registračních značek ve Vrchlického ulici.

„Vraky řešíme ve spolupráci s odborem dopravy. Obvyklý postup je takový, že strážníci zdokumentují vozidlo, které dle jejich názoru splňuje parametry pro označení vrak, nebo stojí na komunikaci bez platného pojištění. Pokusí se kontaktovat jeho vlastníka a vyzvou ho k odstranění vozidla. Pokud se to nepodaří, je odesláno oznámení správci komunikace, který ho označí a po uplynutí příslušných lhůt nařídí jeho odstranění,“ konstatoval Stanislav Maštera z jihlavské městské policie. Podle jeho názoru přispěje k odstranění podobně nepojízdných aut v krajském městě jarní blokové čištění.

„V loňském roce se blokové čištění neuskutečnilo, proto zde tyto vozidla stojí poměrně dlouho,“ dodal Maštera.

Druholigové utkání mezi Líšní (ve světlém) a Jihlavou skončilo výhrou brněnského  mužstva 2:0.
Vysočina spáchala v Líšni sebevraždu. O její porážce rozhodla tristní koncovka

Obdobným způsobem jako v Jihlavě či Třebíči by měly úřady řešit i stříbrný Ford v ulici Chelčického u vchodu 24 ve Žďáru nad Sázavou, který je podle čtenářů na místě bez hnutí nejméně od loňského léta. Na parkovišti u ulice Lipová v Bystřici nad Pernštejnem pak čtenáři upozornili na černé Audi, stříbrný Volkswagen, Ford Focus a modrého Fiata. Nejméně rok se tato auta podle čtenářů nehnula z místa.

V Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku si čtenáři Deníku všimli autovraku u jedné z firem poblíž autobusového nádraží.

„Ještě nedávno mělo registrační značky,“ poznamenal Jana z Ledče.

„V tomto případě jde o vozidlo umístěné na parkovišti společnosti Kovofiniš, které je využíváno jejími zaměstnanci a není součástí veřejné komunikace. Z tohoto důvodu nelze využít postupy k odstranění vraku podle zákona o pozemních komunikacích. Informaci o odstaveném vozidle předáme zmíněné společnosti,“ reagoval Tomáš Březík z Městského úřadu v Ledči nad Sázavou.