„Škoda, že to nepřišlo o dvě hodiny dříve,“ komentuje počasí Miloš Podařil z Jihlavské astronomické společnosti. „Nejvíce lidí tu bylo, když nebylo nic vidět,“ dodal zajímavý paradox z pátečního večera. Podobná situace byla ve všech dalších okresních městech Vysočiny, kde rovněž zájemci z řad veřejnosti sledovali oblohu.

Ale kdo vydržel, o zážitek nepřišel. Přestože začátek zatmění nebyl přes mraky vidět, před jedenáctou hodinou večerní se oblačnost protrhala a zájemci sledovali poslední minuty úplného zatmění Měsíce na vlastní oči nebo přesněji přes dalekohledy. Vedle složitého přístroje byly k dispozici dvě v podstatě jednoduché astronomické pomůcky.

Úplné zatmění Měsíce, kdy byl celý zakrytý stínem Země, skončilo třináct minut po jedenácté večerní. Déle než hodinu pak zájemci ještě pozorovali, jak je Měsíc vidět stále více. I když podle astronomů nebyla stále viditelnost ideální, široká veřejnost byla spokojená. Viděla alespoň něco.

Ilustrační foto.
Rekordní úterý. Na koupalištích napříč krajem bylo tento týden narváno

Během večera se na úplné zatmění na vyhlídkovou terasu jihlavské Brány Matky Boží přišlo podívat odhadem přes dvě stovky lidí. Bohužel někteří z nich nic neviděli. „Lidé přicházeli a odcházeli pod zataženou oblohou,“ připustil Podařil.

Někteří se ale vrátili. „Přijela jsem kolem tři čtvrtě na devět. Bylo zataženo a byla jsem zklamaná, po chvíli jsem to vzdala a odjela jsem domů,“ vypráví Irena Mácová z Jihlavy a pokračuje: „Doma jsem se po chvíli podívala z okna a viděla na nebi tmavou kouli v místě, kde jindy vídám Měsíc. Zajásala jsem, vytočila číslo na taxík a vrátila jsem se. Jsem ráda, že jsem zatmění viděla.“

Podobný příběh by mohli vyprávět Nesměrákovi. Původně chtěli jet sledovat Měsíc do Brna, ale předpověď počasí je odradila. Otec jel alespoň na jihlavské sledování, a když už bylo Měsíc vidět, zavolal domů a následně se vrátil pro manželku s dětmi. „Mě se to moc líbí,“ byla nadšená devítiletá Anetka. „Ve velkém dalekohledu jsem viděl jen Mars, ale v menším byl vidět i Měsíc,“ sdělil šestiletý Honzík.

Bohužel, i planety Jupiter, Saturn a zmiňovaný Mars zakrývaly mraky. „Detaily se nám bohužel nepodařilo zaostřit,“ podotkl Podařil a už nyní se těší na jednadvacátého ledna, kdy nad ránem bude další úplné zatmění Měsíce. Bude ale kratší než to páteční. Delší zatmění bude až v roce 2123. „Vyplatí se to vydržet,“ zavtipkoval astronom.

Zápas 2. kola Fortuna národní ligy mezi FC Vysočina Jihlava a FK Pardubice.
Pardubický perník rozlomil parádní střelou Klobása

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout, jak vypadalo zatmění měsíce na dalších místech republiky - v Ostravě, Olomouci, na Litoměřicku, v Loučovicích v jižních Čechách nebo v Brně.