Rozhodli jsme se, že od Nového roku nebudeme vybírat od obyvatel poplatek za popelnici. Tento vzkaz vyslala směrem k lidem radnice v Batelově. Chybějící peníze chce částečně získat vyšším výběrem daně z nemovitosti.

V Batelově se tak vydali cestou, kterou už od roku 1994 uplatňuje v lázeňských Teplicích jejich primátor a oblíbený senátor Jaroslav Kubera. „V Teplicích, byť jde o daleko větší město, s tím mají dlouhodobě dobré zkušenosti. I my jsme se rozhodli tedy poplatky za odpad zrušit a lidi tím nezatěžovat," potvrdil starosta Batelova Jiří Doležal.

Ten zároveň přiznává, že mírnou kompenzací bude městysi zvýšení místního koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti z jednoho na dva. „Tento koeficient násobí daň poplatníka za jednotlivé druhy pozemků, staveb, samostatných nebytových prostor a za byty, popřípadě jejich souhrny," vyjmenoval starosta Doležal s tím, že se tato vyhláška nevztahuje na pozemky, ornou půdu, sady nebo třeba zahrady. „Ročně jsme na poplatcích za odpady vybírali kolem devíti set tisíc, toto opatření bude tedy jen částečně kompenzační," upřesnil Doležal. Celkově městys platí ročně svozové firmě zhruba dva a půl milionu korun.

Zlobili i neplatiči

Batelov k opatření také přistoupil proto, že se potýkal s neplatiči. Od nich pak bylo složité další vymáhání. „My jsme museli poplatek na neplatičích vymáhat, protože je to naše povinnost dle daňového řádu. Nelze, abychom ho odpouštěli," přiznal Doležal.

Vymáhání dluhů od občanů přinášelo městysi jenom další náklady navíc. „Co ušetříme na tom, že nebudeme muset vymáhat, půjde na platbu odpadů," dodal starosta Batelova.

V případě neplatičů daně z nemovitosti se městys vymáhání vyhne. „Případné neplatiče daně z nemovitosti řeší finanční úřad, takže následné vymáhání za nás dělá úřad. Jde to mimo nás," přiznává zcela nepokrytě starosta Doležal.

Dobře třídí

Velkými poplatky za odpady 
v době, kdy se mohou zvýšit až na tisíc korun, nechtějí lidi zatěžovat ani v dvoutisícovém Dobroníně. „Od ledna platí místní vyhláška o tom, že lidé zaplatí 350 korun za odpady na rok. V případě, že budou mít zaplaceno do konce května, tak ještě 125 korun ušetří," popsal systém poplatků za odpady v Dobroníně starosta Ivan Sehnal.

Ve finále tak lidé zaplatí stejně jako v loňském roce, tedy 225 korun. Dobronín navíc patří mezi obce, které z příjmů za odpady pokryjí i výdaje. „V roce 2011 jsme dopláceli asi čtyřicet tisíc korun, loňský rok zatím nemáme spočítaný," uvedl starosta Sehnal.

Dobronínu pomáhá také fakt, že se pravidelně umísťuje na předních pozicích v nejrůznějších odpadových soutěžích. „Za peníze, které získáváme ze soutěží v třídění odpadů, potom nakupujeme další kontejnery a platíme za odvoz svozové firmě. Třídit se u nás zatím daří," doplnil starosta Dobronína.