Podle informací Deníku v ní pracují lékaři z okresní rachovské nemocnice, pro něž je to výhodné vedlejší zaměstnání. A za vyšetření tam pacienti, kteří mají hluboko do kapsy, zaplatí stejně jako za recepty. Hejtman v souvislosti s otevřením ambulance na Ukrajině odpověděl e-mailem na několik otázek.

Můžete popsat současnou spolupráci Kraje Vysočina se Zakarpatskou oblastí?
Kraj Vysočina se Zakarpatskou oblastí Ukrajiny spolupracuje již od roku 2007. Naše národy spojuje společná historie, podíl především Čechů na rozvoji Podkarpatské Rusi v letech 1918-1938, společné vazby i podobná slovanská mentalita. Kromě vložených investic do veřejně prospěšných zařízení, které výrazně zlepšují podmínky života obyvatel venkovských oblastí partnerského regionu, se spolupráce dotýká i takzvaných měkkých projektů, tedy výměnných stáží studentů, zdravotníků, pracovníků v sociální oblasti i umělců. Cílem spolupráce je tedy i obohacení o nové zkušenosti, lepší poznání obou regionů i rozpomenutí se na základní lidské hodnoty a vlastnosti, rodinné vazby a sounáležitost.

Letos zkraje května vámi vedená krajská delegace slavnostně otevřela ambulanci rodinného lékařství v Zakarpatské vesnici Strymba v regionu Rachov, patřící pod správu obecního zastupitelstva ve Vrchních Vodňanech. Měl jste tam předat i 200 tisíc hřiven, to je asi 400 tisíc korun. O jaké zařízení jde? Komu bude tato ambulance sloužit? A bude podle vás moci služeb tohoto zařízení využít i „obyčejný" Ukrajinec?
Na položené dotazy nelze odpovědět. A nepravdy nelze komentovat. Rekonstrukce Ambulance rodinné medicíny ve Strymbě byla jedním z mnoha společných projektů našich regionů. Na opravě totožného zdravotnického zařízení jsme se podíleli nedávno i v Lipovci v Chustském okrese. Naše podpora směřuje vždy do veřejných zařízení poskytujících služby obyvatelům Zakarpatí. I ve Strymbě se jedná o veřejné zdravotnické zařízení poskytující bezplatnou zdravotní péči všem. Při slavnostním otevření jsem místním zdravotníků předal osobní dar v podobě drobných zdravotnických přístrojů a zdravotnického materiálu v hodnotě cca 10 tisíc korun. Zásadní informací je, že společné projekty se realizují pouze v případě, když je padesátiprocentní podíl ukrajinské strany.

Ukrajina má nyní obrovské problémy, hlavně na východě země, ale jaká je podle vás aktuální situace v Zakarpatské oblasti?
Situace na východě země se samozřejmě nepřímo dotýká celé Ukrajiny. Podle našich informací se jednotlivé fáze problémů na východě na Zakarpatí samozřejmě diskutují.

Dostaly se k vám informace o údajných přetrvávajících „mafiánských" praktikách, provázanosti politiků s policií a podobně, v této oblasti?
Kraj Vysočina se v rámci dlouholeté spolupráce nesetkal se žádnou z popisovaných nestandardních praktik.

Víte, že při onom slavnostním otevření zmíněné kliniky v obci Strymba byli přítomni i politici, včetně prozatímní starostky Vrchních Vodňan Vitaliny Hucul či šéfa okresní rady Firky, kteří měli mít, ať již přímo či nepřímo, prsty ve skandálním zkrachování českého podnikatelského záměru pily Komet A.V.?
Ano samozřejmě, z titulu svých funkcí se slavnostního otevření ambulance účastnila nejen nynější paní starostka, ale i předseda okresní rady. Formulaci vámi použitou v druhé části otázky nebudu komentovat, neboť to přísluší zcela jiným představitelům jak české, tak ukrajinské strany, a já žádné konkrétní informace o tomto problému nemám.

Podle webu www.sribnazemlja.org.ua jste řekl, že „vzhledem ke složité politické a ekonomické situaci na Ukrajině Kraj Vysočina navýšil potřebnou pomoc Zakarpatské oblasti o dalších 6 milionů korun v roce 2014". Máte jistotu, že ty peníze, nebo jejich část neskončí jinde, než kde mají skončit?
Již od začátku spolupráce jsme vytvořili velmi efektivní nástroj podpory i dozoru Dobročinný fond ViZa. Z něj jsou hrazeny všechny společné projekty, přispívá do něj Kraj Vysočina i Zakarpatská oblast Ukrajiny rovným dílem. Realizované projekty prochází důslednou několikastupňovou kontrolou a za celou dobu spolupráce se peníze vždy dostaly potřebným. Zde jednoznačně platí, že je lepší jednou vidět, než stokrát slyšet.

ROMAN STREICHSBIER