„V krajském městě se v současné době pohybuje asi osm desítek bezdomovců. Začátkem prosince bylo ještě docela teplo, v noclehárně denně spalo asi jen pět mužů. Přes svátky se počet navýšil až na sedmnáct,“ sdělil ředitel Městské policie Jihlava Jan Frenc.

Noclehárna má kapacitu dvacet lůžek. Nachází se nedaleko jihlavského ústředního hřbitova. Jedná se o objekt, který dříve využívala Správa městských lesů Jihlava pro vázání květin a později tam poskytovala služby i jihlavská Charita.

V provizorní budově najdou bezdomovci kromě lůžek i kuchyňku a koupelnu s pračkou a sušičkou. „Budova je vybavená postelemi, které poskytla Nemocnice Jihlava,“ doplnil Frenc. Bezdomovci v noclehárně dostanou i potraviny, hygienické prostředky a ručníky, které dodává jihlavská Charita.

Dveře noclehárny strážníci otevírají denně od sedmi hodin večer a zamykají druhý den v sedm hodin ráno. V průběhu noci tam chodí kontrolovat, zda si tam bezdomovci nenosí alkohol.

„V ubytovně v současné době přespávají pouze muži. Jediná žena, která tam poslední dva roky přespávala spolu s jejím partnerem, už z Jihlavy odešla do Žďáru na Sázavou,“ řekl Frenc.

Zpěvný pták z čeledi skorcovitých žije zpravidla v blízkosti vodních toků.
OBRAZEM: Na Nový rok se vydali hledat skorce vodního

Ve spolupráci s městkou policií noclehárnu bezdomovcům zajišťuje Středisko křesťanské pomoci (SKP) Jihlava. To v krajském městě provozuje dva azylové domy.

„Azylový dům pro muže v Čajkovského ulici má v současné době několik volných míst,“ informoval ředitel SKP David Chlupáček. Zájemci budou po podání žádosti přijati do několika dnů. Druhé azylové ubytování je pro ženy a rodiny s dětmi v Žižkově ulici. „Na konci loňského roku jsme podali žádost na dotaci do Integrovaného regionálního operačního programu na rekonstrukci domu v Mlýnské ulici. Jakmile budeme vědět, že jsme uspěli, dům od města Jihlavy odkoupíme a začneme s jeho rekonstrukcí,“ uvedl David Chlupáček.

Přestěhovat by se tam mělo azylové ubytování pro muže. Místo něj by v Čajkovské ulici měla vzniknout nová noclehárna.

Ilustrační foto.
Svátky a prázdniny srazily nemocnost na sezonní minimum