A šestiletí a sedmiletí kluci FC Vysočina hned nové branky o přestávce jihlavského druholigového fotbalového utkání patřičně vyzkoušeli.

Branka pro nejmenší v kategorii fotbalových přípravek, tedy pro děti od šesti do deseti let má rozměry 2 krát 3 metry, je z polymerových trubek a z hliníkových výztuh a konstrukce je ve spodním dílu zatěžkána tak, že je velice nesnadné překlopení branky. Zatímco zastaralé a nebezpečné konstrukce vážily kolem 80 kilogramů, nová branka má pouze nějakých 30 kilogramů. „Jako lékař musím hledět na to, že zdraví je vždy na prvním místě, a proto tyto branky vítám," zdůraznil ve středu na fotbale hejtman Běhounek.

Kraj dal na výrobu a dodávku odlehčených branek 1,5 milionu korun. Branky v souladu s jednou z podmínek vyrobila regionální firma z Ledče nad Sázavou. „Branky už mají ve všech klubech, kde s dětmi v kategorii přípravek pracují, a to ve všech pěti okresech Vysočiny," připomenul šéf fotbalu na Vysočině Vrzáček.

Vysočina se po Praze a krajích Středočeském a Jihočeském stala čtvrtým regionem, které na základě tři roky starého memoranda mezi fotbalovým svazem a asociací krajů projekt Bezpečné branky naplnily. „Do budoucna bychom chtěli pro kluby získat branky o rozměru 2 krát 5 metrů pro další mládežnické kategorie," naznačil příští formu spolupráce Vrzáček.