Kde roste poptávka, roste i nabídka, a nejinak tomu zřejmě bude i v cykloturistice. Turisty, kteří se nechtějí trmácet na dovolenou s kolem na střeše automobilů nebo prostě jejich kolo není vyhovující, může zaujmout půjčovna kol. Ta na Vysočině funguje zatím jen v Telči.
K zapůjčení je zde připraveno pět trekingových jízdních kol, z toho tři pánská. Pracovnice půjčovny doporučují si kolo zarezervovat předem telefonicky .
„Půjčovna v Telči navazuje na síť půjčoven v Jihočeském kraji, kde je o cykloturistiku velký zájem,“ řekla Kateřina Šubová, regionální mluvčí Českých drah pro Moravu.

Zřizování této služby je podle Šubové přímo úměrné zájmu, a ten je údajně na Vysočině, oproti sousednímu Jihočeskému kraji, výrazně menší.

Půjčené kolo je možné vrátit i jinde

Letos v Telči zatím na nádraží půjčili jízdní kolo jedenáctkrát, v červenci zaznamenali tři výpůjčky a v červnu osm.
Kolo je možné si půjčit od 1. dubna až do konce října.
V Telči vypůjčená kola je přitom od 1. června možné vrátit i na vlakovém nádraží v krajském městě. Tuto možnost zatím využil pouze jeden cykloturista z Prahy.

Přeprava je zdarma

O nové službě Českých drah nemá většina lidí vůbec tušení.
„O této možnosti nevím, kolo mám své, ale myslím, že příznivce si tato služba najít může,“ zmínila třeba šestnáctiletá Barbora Bobková, která do krajského města přicestovala vlakem z Dobronína.

Pokud by turistovi s vypůjčeným kolem došly síly, může využít bezplatné přepravy bicyklů na celé trati z Kostelce u Jihlavy do Slavonic a také z Jihlavy do Veselí nad Lužnicí.

V Jihočeském kraji vypůjčené kolo turisté převezou zdarma na všech železničních tratích.
Jednodenní zapůjčení trekingového kola přitom stojí 160 korun, majitele zákaznických karet vyjde o čtvrtinu levněji.