Na sasovské biofarmě v Jihlavě se rozhodli, že si postaví svoji vlastní masnou biovýrobnu. Majitele biofarmy Josefa Sklenáře k tomu vedly problémy se smluvními zpracovateli, kteří farmě v loňském roce vypovídali biovýrobu jednoho výrobku za druhým. „Kromě biouheráku nám na konci loňského roku dali výpověď i výrobci biošunky, paštik, škvařeného sádla a uzených mas. Jsme v situaci, kdy doprodáváme poslední nasmlouvané dodávky, a musíme proto nyní obnovení výroby biouheráku odsunout a co nejrychleji řešit nejzákladnější škálu výrobků, která má vliv na celou ekonomiku chovu prasat i následného zpracování, ale i pestrost naší nabídky," přiblížil situaci Josef Sklenář.

Na Sasově chtějí pro financování nové provozovny uplatnit v České republice zcela nový model v duchu komunitou podporovaného zemědělství. To znamená, že lidé mohou farmě poslat peníze, minimálně 5 tisíc korun, jako zálohu. Vklad si vyberou v sasovských výrobcích, které dostanou se slevou. Již pár týdnů po zahájení se na účtě sešlo 1,1 milionu korun, tedy třetina cílové částky. „Pokud se vše podaří, tak už nebudeme čekat na něčí blahovůli a budeme si vyrábět výrobky sami a pravidelně," doplnil Sklenář.

Jako reálné se Sklenáři jeví vybudování malé výrobny za 2 miliony korun. „Chceme minimalizovat celkové náklady, aby výrobky byly později dostupné. Proto i stavební projekt z větší části počítá s adaptací méně využívaných prostor našich faremních biojatek a jen s malou přístavbou," přiblížil plány majitel sasovské biofarmy.

Pokud by však sasovská biofarma nestihla do konce dubna nashromáždit celou částku, banka vrátí tyto prostředky zpět na účty odesilatelů. Tím je zaručeno, že pokud se nesejde celá potřebná částka, nebude projekt podfinancován a investice vkladatelů ohrožena. Biofarma by ráda koncem dubna začala s prvními výrobky. „Do projektu se zapojili i pracovníci farmy, kteří se již těší, že si budou vyrábět výrobky sami a pravidelně, a že již brzy z vlastní výrobny zavoní i čerstvé jitrnice, jelítka a další dobroty," uzavřel Sklenář.