Chceme své biskupství na Vysočině – Biskupství jihlavské. Katedrálou nového biskupství by se měl stát gotický chrám svatého Jakuba Většího v Jihlavě a jako budovy biskupství by mohly sloužit přilehlé církevní objekty. Tato výzva z pera katolických intelektuálů na Vysočině se v minulých dnech objevila na sociálních sítích. Podle slov hlavního organizátora Tomáše Zdechovského nejde o recesi, je míněna vážně a má šanci na úspěch. „Na Vysočině je nejvíce katolíků, přitom je z hlediska duchovní správy rozdělena do tří diecézí. Do Jihlavy tak jezdí biskup až z Brna a třeba do Pelhřimova až z Českých Budějovic. O Vysočinu by se měl starat pořádně jeden biskup," vysvětlil důvody vzniku iniciativy organizátor Zdechovský.

Ten se touto problematikou zabývá už několik let 
a jedním z důvodů, proč by na Vysočině mělo být biskupství, je i ten, že to umožní pružnější řešení nakládání s církevním majetkem v souvislosti s restitucemi. „Chceme oslovit Českou biskupskou konferenci a požádat ji v této záležitosti o slyšení. Budeme jim chtít naše důvody a požadavky vysvětlit," přiblížil další postup iniciativy Zdechovský.

Tato výzva už je na Vysočině minimálně druhým pokusem o zřízení nového samostatného biskupství. Podobné snahy měl zhruba před deseti lety tehdejší hejtman Kraje Vysočina František Dohnal. Ten ovšem neuspěl. „Je to záležitost, kterou řeší církevní kruhy. Sešel jsem se tehdy se všemi třemi biskupy, pod které Vysočina spadá, ale ti z toho tehdy nadšení nebyli," potvrdil snahy bývalý hejtman Dohnal. Podle něj je ustavení nového biskupství během na dlouhou trať.

Ke zřízení biskupství se musí vyjádřit celá církev, na aktivitě jednotlivců a skupin lidí příliš nezáleží. Vůle se musí najít především mezi biskupy. „O této aktivitě zatím nevíme, ale jakmile obdržíme podnět, budeme se tím zabývat. Rozhodně to není jednoduchá záležitost," podotkla komplikovanost celého procesu Monika Vývodová, mluvčí České biskupské konference, tedy sboru biskupů
z celé České republiky.

Iniciátoři akce chtějí v příštím týdnu začít rozesílat dopisy. Jeden poputuje přímo 
do Vatikánu k papeži Benediktu XVI. Ve finále je to totiž papež, který o zřízení biskupství rozhoduje. „Podnět dává Česká biskupská konference, ale konečné rozhodnutí závisí na Vatikánu," potvrdila Vývodová.