Byty, které na přelomu minulého století postavily obce s pomocí státní dotace, jsou na dvacet let blokované. To znamená, že nájemníci si tyto byty nemají možnost od obce či města odkoupit. V příštím roce se má tato podmínka změnit. Zkrácení lhůty o polovinu, tedy na deset let, umožní připravovaná novela nařízení vlády.

Obce a města na Jihlavsku, kterých se toto nařízení týká, se shodují, že jim vládní novela rozváže ruce a pomůže nastavit jasné vlastnické vztahy. Zkrácení lhůty by pro ně znamenalo, že mohou o odprodeji bytů začít uvažovat.

Ulevilo by se tím obecním rozpočtům

V Polné se tato blokace týká jednadvaceti bytů, které už v této chvíli podle starosty Jindřicha Skočdopoleho budou v polovině zákonné lhůty. To znamená, že by je v případě krácení mohli prakticky ihned nabídnout k odprodeji. „V případě, že vládní návrh projde, tak já osobně zkrácení lhůty vítám. Mohli bychom o odprodeji začít jednat se zastupiteli," uvedl k aktuální situaci v Polné starosta Skočdopole.

Odprodej by ulevil rozpočtu, v současné době město přispívá na byty do fondu oprav, protože je jejich vlastníkem. Skočdopole se zamyslel i nad tím, zda by teď byla ochota lidí byty odkoupit. „Nevíme, jaká je kupní síla lidí, kteří v bytech bydlí," dodal starosta.

Lidé mají nájem předplacený

Před asi deseti lety, kdy se byty s pomocí dotace stavěly, nájemníci zaplatili od čtvrt do půl milionu. Z těchto peněz se lidem nyní odečítá pravidelné nájemné. „Někteří mají třeba ještě předplaceno dvě stě tisíc, takže to by se tato částka při odkoupení do osobního vlastnictví odečetla," doplnil Skočdopole s tím, že se město bude záležitostí zabývat, až to bude aktuální.

V Brtnici naopak s pomocí dotace postavili převážně takové byty, které by případně k odkoupení nabídnout nemohli. „Ve většině případů jde o byty, které stejně nemůžeme prodat. Máme byty v kulturní památce, takže ty nám určitě zůstanou, a potom byty v domově s pečovatelskou službou, kde je situace podobná," přiblížil stav v Brtnici starosta Stanislav Jirků a dodal, že mají co dělat s tím, aby odprodali byty, na které se tato blokace nevztahuje.

V Třešti jsou takové byty na Berunce, ve směru na Telč, a v Jiráskově ulici. „Byly by zde jasné vlastnické vztahy, uvítali bychom to," uvedl starosta Třeště Vladislav Hynk.