„Tento rok je to chudší, přišlo tak o polovinu méně lidí než loni,“ pokrčil rameny jeden z prodejců Václav Tyl. Jeho kolega z trhu, pan Josef, který pekl a prodával slané brambůrky, si myslí, že trhu by mohla prospět změna termínu.

„Je to tím pátkem. Většina lidí z okolí nemůže přijet, protože musí být v práci. Obvykle trhy bývají v sobotu,“ uvedl pan Josef.

Mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek má ale jiný pohled na věc. „Pátek jsme vybrali, protože se nám již v minulých letech osvědčil. Je to v Jihlavě pro takové akce nejvýhodnější den. Den, kdy se lidé ještě pohybují na náměstí,“ vyjádřil se Martin Málek.

Na náměstí přijíždí asi 150 stánkařů

V nabídce toho rozhodně nebylo málo. Dorazilo kolem 150 trhovců, kteří přivezli zboží – od cukrovinek, brambůrků a oříšků přes suvenýry a loutky až po různé druhy textilií, kabelky a boty.

Přijeli zpravidla s kvalitním českým zbožím. „Většinou nedáváme prostor asijským výrobkům. Na trhu také nenajdete žádnou pyrotechniku, zbraně ani sexuální pomůcky. Neprodává se tam ani alkohol nebo cigarety,“ vyjmenoval mluvčí Málek některé zboží na „černé listině“. Do sortimentu jarmarků nezapadá ani zelenina a ovoce.

Lidé na jarmarku nakupovali hodně sazeničky a oblečení.

„Koupila jsem si tašku a nějaké to triko,“ prozradila jedna ze zákaznic Jana Plasová.

Z cukrovinek „frčí“ černý pendrek

Václav Tyl jinak prozradil, o jaké cukrovinky mají zákazníci v Jihlavě zájem.

„Když už si něco koupí, tak jsou to především lékorky, kokos nebo pendreky. Nejvíc se vlastně prodává černej pendrek,“ uvedl Václav Tyl.

Větší zájem než o sladkosti ale měli Jihlavané o solené brambůrky. „Výroba je velmi jednoduchá a trvá jen kolem deseti minut,“ nastínil prodavač Josef.

A na to, jestli se při trzích v Jihlavě krade, odpověděli všichni prodejci stejně: „Ne“.