„První MHD, která vyjíždí ve čtyři ráno, pojede přes most,“ potvrdil náměstek jihlavského primátora Vratislav Výborný (ČSSD). Hromadná doprava spolu s cyklisty bude mít na mostě vyhrazen jeden z celkem tří jízdních pruhů.

Končí sedm měsíců, během kterých doprava v krajském městě v žádné případě nekolabovala, jak se někteří obávali. „Řidiči v Jihlavě se na přechodnou dobu dokázali porovnat s objízdnými trasami a Jihlava měla možnost otestovat některé dopravní změny, které se v praxi osvědčily,“ poznamenal hejtman Jiří Běhounek (ČSSD). Vedení města potvrdilo, že například vedení linky B v upravené podobě byla občany kvitována kladně a ačkoliv se nyní vrací původní jízdní řád, na jaře příštího roku by mohl změnit.

Koaliční smlouvu podepsali zleva Petr Laštovička (ODS), Karolína Koubová (Fórum Jihlava), Jaromír Kalina (KDU-ČSL) a Vít Zeman (Žijeme Jihlavou).
Nové vedení Jihlavy podepsalo koaliční smlouvu

Podle radnice se osvědčila také změna přednosti na křižovatce Znojemské a Brtnické ulice nebo zastávky na Chlumově ulici. „Zůstane zde zachován přechod pro chodce včetně oddělovacích betonových svodidel u zastávky Chlumova. Současně se zde připravuje malý dopravní terminál,“ řekl Výborný.

Rekonstrukce vyšla Kraj Vysočina na osmapadesát milionů korun a měla by prodloužit životnost mostu o čtyřicet let. Dělníci přitom museli v létě čelit extrémním teplotám, práce nepřerušili ani o víkendech. „Most prošel sanací všech nosných pilířů, byly vyřešeny závady související s odvodněním, vyčištěny duté části předpjatých nosníků, zkontrolována a ošetřena předpínací lana, nadbetonována mostní deska a proveden nový povrch vozovky,“ vyjmenovala krajská mluvčí Jitka Svatošová. Kromě toho mají chodci nové chodníky a zábradlí, most je opět osvětlen a nové jsou také troleje na vozovkou. Další práce budou ještě probíhat na spodní části mostu.

Silný vítr na Vysočině zaměstnal hasiče.
Vysočinou se prohnala vichřice