Grand Restaurant Festival odstartoval v úterý 15. ledna a podnik v Horních Dubenkách na Jihlavsku se do celorepublikového svátku labužníků zapojil jako jediný na Vysočině. Otevřeno mají v Bistrot de Papa od čtvrtka do neděle.
„Zájem klientů je opět velký, kapacita ještě naplněná není, volná místa pro zájemce stále máme. Lidé nám volají a ptají se na brzlík, neznají ho. Je tedy vidět, že jsme vybrali opravdu netradiční surovinu, která zaujala. Manžel Rémi poslední týden sháněl všechny potřebné suroviny a nyní připravuje menu. Hosté už se moc těší a my samozřejmě také,“ popsala poslední přípravy na festivalový svátek, který potrvá do 28. února, majitelka Bistrot de Papa Eva Decroix.
V nabídce mají tři chody na téma Chuť Da Vinci. Dopřát si můžete křupavý brzlík s celerem, jablkem, kapary a citronovým máslem. Dále tam servírují křepelčí prsa, krém z lesních hub, bramborovou dariole na renesanční způsob. Lákavá je také vlastní kompozice na mraženém nugátu Betises de Cambrai, se kterou si mohou lidé sami pohrát.
„Období Da Vinci je období, kdy byla gastronomie na počátku nové éry a začala používat nové produkty. Za velmi noblesní se tehdy považoval například brzlík, právě proto jsme ho začlenili do našeho menu. Účast na festivalu nám přináší radost a příjemnou změnu. Zapojili jsme se už počtvrté,“ doplnila Eva Decroix.
Bistrot de Papa v Horních Dubenkách je malá restaurace rodinného typu, ve které duší i vařečkou vládne její majitel a šéfkuchař Rémi Decroix. Vaří jednoduché francouzské pokrmy.
Grand Restaurant Festival je největší zimní food festival naší země, letos se koná již jeho desátý ročník. Ten je zasvěcen velikánovi světového umění a vědy - Leonardu da Vinci, od jehož úmrtí v roce 2019 uplyne přesně pět set let. Za festivalem stojí Pavel Maurer, který každý rok vybírá a hodnotí ty nejlepší restaurace z celé republiky.