Ty budou mít zcela novou podobu, dle krajského úřadu nepůjde jen o kosmetické úpravy těch stávajících. Vedle přehlednějšího vyhledávání by měl být nový web také poutavější pro uživatele.

Nové webové stránky budou zároveň reflektovat, že stále více lidí navštěvuje internet skrz relativně malý displej mobilního telefonu. „Budou optimalizovány pro různé druhy zařízení jako je počítač, tablet nebo mobilní telefon,“ řekla mluvčí. Nová podoba se přiblíží moderním trendům, včetně požadavků na kybernetickou bezpečnost. „Stávající webové stránky máme od roku 2008 a už neodpovídají současným standardům,“ podotkla mluvčí krajského úřadu Eva Neuwirthová.

Na Vysočině se loví dva tisíce tun ryb ročně zhruba od osmdesátých let. V padesátých letech to přitom bylo pět tisíc tun ročně.
Velmoc na ústupu? Na Vysočině vyloví dva tisíce tun ryb, bývalo to dvakrát tolik

Zatímco webové stránky hejtmanství pomohou lépe se orientovat obyvatelům kraje, pro podporu cestovního ruchu funguje specializovaný turistický portál www.vysocina.eu.

Webové stránky přitom průběžně mění i města či obce na Vysočině. V létě 2017 ke změně došlo v Pelhřimově, i tam nabídl nový web přehlednější strukturu. „Pomocí grafické úpravy se lidé snadněji dostanou k tomu, co hledají,“ uvedla tehdy mluvčí města Andrea Unterfrancová. Třebíč pak nedávno spustila na svých stránkách televizní kanál. Mezi reportážemi z kulturních a společenských akcí je nepřehlédnutelný pravidelný pondělní pořad Zeptejte se na radnici, kde na dotazy odpovídá starosta Pavel Pacal.

Do letošního roku vstoupila s novým webem i Přibyslav na Havlíčkobrodsku. Po jejich modernizaci a úpravách si v nich mohou číst nejen angličtináři, ale například i znalci esperanta, latiny, velštiny, ba dokonce i příslušníci národa Zulu. Lépe se na webu města dnes orientují i lidé s vadou zraku. „S návrhem na změnu přišla společnost Webhouse, s níž město již 20 let spolupracuje,“ informoval místostarosta Michael Omes a upřesnil, že město chtělo vyhovět požadavku na takzvanou bezbariérovost stránek.

Ilustrační foto.
Opilec za volantem bez řidičáku havaroval u obchodního centra ve Žďáru

V Dobroníně na Jihlavsku letos v lednu změnili nejen vzhled webu, ale i tištěného Dobornínského zpravodaje. Internetové stránky mají nyní jednoduchý a čistý formát, jsou podobné například nedaleké Polné. Zastaralé stránky neumožňující mobilní přístup jsou od loňského ledna minulostí i v Pacově na Pelhřimovsku. Nové webové aplikace usnadňují komunikaci s veřejnou správou.

Mimořádně úspěšný přechod na nové webovky za sebou pak mají třeba Myslibořice na Třebíčsku. Změnu stránek provedly v létě 2017 a následně s nimi uspěly v národním kole soutěže Zlatý erb, byly na třetím místě. Současně získaly i zvláštní cenu Jana Savického za nejlépe zvládnuté povinné informace.