Vystrčil získal v tajné volbě 52 hlasů, Růžička 21 hlasů. Volby se zúčastnilo 76 senátorů, tři z nich nedali hlas žádnému kandidátovi. Zbývající čtyři členové horní komory v současném složení se z jednání omluvili.

„Je to pro mne situace, do které jsem si myslel, že se nikdy nedostanu. Ale člověk je tady od toho, aby ty věci, které přicházejí, přijímal a snažil se obstát," uvedl po zvolení Vystrčil. „Jsem jeden z jednaosmdesáti, a kdybych na to náhodou zapomněl, tak mi to prosím připomeňte," řekl senátorům. Růžička Vystrčilovi poté pogratuloval. Vystrčil podle něj nepochybně bude důstojným a zodpovědným reprezentantem Senátu.

Posluchárna má kapacitu 330 osob, může být využívána i pro kulturní akce.
VIDEO: Kongresové prostory už Jihlavě nechybí. Díky nové posluchárně

Devětapadesátiletý Vystrčil je senátorem za Jihlavsko od roku 2010. Bývalý starosta Telče byl před nástupem do horní komory hejtmanem Kraje Vysočina. Místopředsedou ODS je od roku 2014, o dva roky později stanul v čele senátorů ODS. V horní komoře působil ve výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Rodák z Dačic vystudoval matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně, poté působil jako učitel a zástupce ředitele gymnázia v Telči. Od roku 2009 vyučuje na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě.