Vyznavači skateboardingu na Jihlavsku netrpělivě čekají na nové hřiště, které má vyrůst v komplexu Český mlýn. Zaznělo to také u příležitosti závodů Local Skate Contest, které se uskutečnily v neděli v Kostelci. Původně se mělo soutěžit v sobotu, kvůli nepřízni počasí pořadatelé nakonec celou akci o čtyřiadvacet hodin odložili.

Skateboarding rozhodně není masovou zábavou, v neděli v Kostelci změřily síly necelé tři desítky trénovaných sportovců. Přesto je volání po lepších podmínkách namístě. „Skatepark v jihlavském amfiteátru je v žalostném stavu, tam je ježdění dokonce zdraví nebezpečné. Kromě toho je pronájem tohoto sportoviště i dost drahý," poukázal na problém Tomáš Marek, jihlavský organizátor skateboardingového hnutí i kosteleckých závodů.

Přesun do Kostelce jeho slova potvrzuje. „V Kostelci máme výborné podmínky, vycházejí nám tady vstříc, takže tady pořádáme závody už potřetí," doplnil.

Zejména jihlavští vyznavači ježdění na prkně opatřeném kolečky by si lepší podmínky zasloužili. Živelná zábava totiž začala dostávat pevný řád, druhým rokem se děti připravují v oficiální škole skateboardingu, která působí v rámci domu dětí a mládeže. „Školu navštěvují dvě desítky dětí, zájem z jejich strany je velice slušný," poznamenal Marek.

S mizerným zázemím si musí vystačit i jinde. „U nás ve Žďáru je skatepark taky ve špatném stavu, nekvalitní povrch je navíc nebezpečný," říkal v neděli v Kostelci Martin Melichar. Také podle něho by lepší podmínky skateboardingu v regionu pomohly.

V neděli v Kostelci ovšem předváděli svoje dovednosti při trikovém ježdění hlavně ti, kteří už mají něco za sebou. „Na závodech se setkáváme především se skateboardisty z Vysočiny. Přes léto se koná série závodů například v Havlíčkově Brodě, v Pelhřimově, v Třebíči, ve Žďáře nad Sázavou nebo v Humpolci, takže se s kluky vidíme několikrát za léto," přiblížil svět vysočinských skateboardistů Marek.

Současně vysvětlil, proč se nezmínil o děvčatech. „Holky se ježdění nevěnují. Kdyby ale nějaká přišla, tak bychom ji nechali závodit s kluky, s tím by nebyl problém," uzavřel Marek.