Jihlavské kotelny dodávají teplo do zhruba deseti tisíc domácností na Jihlavsku, konkrétně jsou to domy v Jihlavě, Třešti, Telči a v Dolní Cerekvi. Kromě toho vytápí zhruba sto tisíc metrů čtverečních nebytových ploch. Jedná se o mateřské a základní školy, zdravotní střediska, obchody a další prostory.

Je pravděpodobné, že za první dni letošního roku domácnosti na spotřebě tepla ušetřily. Nedvěd ale odhadnout přesněji úspory v řeči čísel odmítá. Je teprve začátek roku.

Ilustrační foto.
Starosta Ježené u soudu. Objasňoval prodej obecní louky

Nicméně připouští možnost, že přestože cena tepla vzrostla, lidé budou mít výrazně nižší účty za topení než loni.

„Není to ale automatické a v každém případě,“ dodal a zdůraznil nutnost kvalitního zateplení objektu včetně vyměněných oken, podmínkou je také vnitřní regulace a využívání funkční termoregulace.

Cena tepla letos mírně vzroste i v jiných obcích na Jihlavsku. „Cena tepla pro bytové domy v nové čtvrti v Brtnici se dle sdělení poskytovatele zvýší zhruba o jedno procento,“ informovala starostka Brtnici Miroslava Švaříčková.

I tam se zatím topí méně než loni. Pokud se podaří uspořit náklady za teplo, město plánuje z těchto peněz opravit budovy ve svém majetku.

„Uhlí se loni hodně prodávalo i v zimě a v létě 2017 po něm byla zvýšená poptávka,“ potvrdil Daniel Böhm, který prodává uhlí v Lukách nad Jihlavou.

„Spotřeba uhlí na vytopení průměrného rodinného domu při venkovních teplotách pět až deset stupňů nad nulou je poloviční oproti loňsku, kdy bylo minus deset a foukal vítr,“ porovnal Böhm letošní a loňský začátek roku. Oba výjimečné, každý však jiným způsobem.

Josef Pavlík
Josef Pavlík končí kvůli kauze Lidových milic

Zatímco cena uhlí je oproti minulé zimě vyšší, a navíc od podzimu neustále stoupá, u „moderních“ způsobů vytápění pro malé odběratele se velké výkyvy neodehrávají.

Ceny elektřiny pro domácnosti by měly letos vzrůst jen minimálně a u cen zemního plynu lze dokonce hovořit o poklesu. U těchto alternativ ale vždy záleží na konkrétním dodavateli energií a nastavení smluv.