Přípravy na Vánoce jsou ve městech na Jihlavsku v plném proudu. Jak bude bude vypadat vánoční výzdoba, která ulice a náměstí rozzáří už za necelý měsíc, nyní řeší i v Jihlavě. A obyvatelé i návštěvníci se mohou těšit na řadu novinek.

„Pro letošní Vánoce budou v krajském městě Vysočiny pořízeny nové vánoční převěsy do ulic Komenského, Palackého, Benešova a Matky Boží. Vánoční výzdoba bude rozšířena i na spodní část Masarykova náměstí na stožáry veřejného osvětlení. Celková pořizovací hodnota je asi 815 tisíc korun," řekl mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek.

Po celé vánoční období budou nasvíceny také lípy kolem morového sloupu na Masarykově náměstí. „Pro letošní rok se na nich udělaly estetické úpravy. To znamená, že světelné řetězy už nejsou na stromech rozvěšeny nahodile a nevytváří jakýsi obal koruny, ale jsou připevněny na jednotlivých větvích, které tak lépe vyniknou," doplnil Málek. Vánoční výzdoba a vánoční strom budou centrum Jihlavy zkrášlovat od neděle 1. prosince do svátku Tří králů 6. ledna. „Na náměstí ani letos nebudou chybět vánoční stromečky, které na konci listopadu nazdobí děti z jihlavských škol, a stánky s občerstvením," dodal Málek.

Vánoční výzdoba na konci listopadu rozzáří také centrum Telče. Letos tam přichystali malé překvapení. Vánoční strom, který do Telče doputuje z nedalekých Mysletic, totiž bude mít nové ozdoby. „Jako sponzorský dar je věnovala jedna energetická společnost. Více ale nechci prozrazovat, lidé to uvidí sami v pátek 29. listopadu, kdy na náměstí zavítá Mikuláš se svou družinou a dojde i k rozsvícení vánoční výzdoby," uvedla Věra Peichlová, vedoucí odboru kultury a propagace telčského městského úřadu.

Ostatní vánoční výzdoba zůstane v Telči stejná jako v předchozích letech. Nasvětleny budou stromy okolo Mariánského sloupu, radnice, budova DDM a Městské galerie Hasičský dům, nebudou chybět převěsy u Horní a Dolní brány. Vánoční světýlka lidé najdou i v ulicích Svatoanenská a Na Hrázi.

V nedaleké Třešti letos novou vánoční výzdobu zřejmě pořizovat nebudou. „Výzdobu máme z let 2011 a 2012 zčásti novou, letos pravděpodobně nic nového nekoupíme. Zahájení adventu v Třešti bude v neděli 1. prosince," podotkla vedoucí odboru kultury a propagace třešťského úřadu Michaela Marešová.

ZUZANA MUSILOVÁ