Nejvíce vzorků za jeden den odeberou v červeném stanu v jihlavské nemocnici. „Denně vezmeme stěr zhruba dvěma stovkám lidem. Z tohoto čísla je asi patnáct procent samoplátců,“ přiblížila mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová s tím, že počet testovaných se v posledních dnech zvýšil.

Místa na Vysočině, kde se mohou samoplátci nechat testovat.Zdroj: DeníkTo potvrdila i mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo. „Ještě před čtrnácti dny jsme měli v průměru okolo šedesáti odběrů. Na začátku tohoto týdne už to bylo kolem devadesáti,“ sdělila Černo.

Zejména kvůli samoplátcům teď navyšují kapacity. Z původních tří dnů budou mít žadatelé nově na výběr všechny všední dny. „Rozhodli jsme se k tomu, protože vidíme, že potřeba provedení testů stoupá,“ informovala Černo.

Více lidí přijíždí i do nemocnic v Pelhřimově a v Třebíči. Tady ale prozatím zůstávají jen u dvou testovacích dnů pro samoplátce. „Máme pro ně vyčleněné úterý a čtvrtek, během kterých každý týden provedeme třicet odběrů. Vše zatím zvládáme vlastními kapacitami a nemusíme pacienty posílat do jiných nemocnic,“ uvedl ředitel Nemocnice Pelhřimov Michal Kozár.

„U nás samoplátce odebíráme v pondělí a ve čtvrtek. Vždy jde o maximálně pětadvacet odběrů,“ přidala se mluvčí Nemocnice Třebíč Jitka Mácová. Denní průměr pracovníků třebíčského stanu je pak šedesát vzorků.

Nedostatek vybavení

Testuje se i v Novém Městě na Moravě. V tuto chvíli však jen lidé, kteří mají příznaky nebo přišli do kontaktu s nakaženou osobou. „Máme výpadek dodávky laboratorního vybavení pro dělání testů, takže jsme byli nuceni přestat přijímat samoplátce. Zvládneme tak pokrýt jen doporučení od hygieny a praktických lékařů a také pacienty, kteří k nám jdou na operaci,“ přiznala mluvčí novoměstské nemocnice Tamara Homolová Pecková.

Denní kapacita je tady tak daná, a to padesát lidí. „Počet testovaných teď sice šel nahoru, ale ne nějak dramaticky,“ doplnila Pecková.

Po dvouměsíční pauze se vrátili do školních lavic deváťáci. Ilustrační foto
Třídy na Vysočině mizí do karantén. Koronavirus se šíří ve školách i školkách

Všech pět nemocnic svorně potvrzuje, že testování jinak zvládají. Řeší však jiný problém. „Vrásky na čele nám dělají především kapacity testovacích laboratoří. Zatím se nám ale vše daří operativně řešit,“ svěřila se Mácová.

Sto vzorků v Novém Městě

V současné době se odebrané vzorky posílají do laboratoře v Jihlavě. To se ale od příštího měsíce změní. „Nový systém bude zprovozněný v Nemocnici Nové Město na Moravě. Tamní pracoviště bude schopno denně vyhodnotit až sto vzorků,“ prozradil náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

„Jsou k tomu potřeba dva přístroje, a to thermocycler a izolátor. Na druhý zmíněný ještě probíhá veřejná zakázka, ale koncem příštího týdne by měla být ukončená. Předpokládáme proto, že v první polovině října bychom mohli začít testovat,“ nastínila Pecková.

Testování na Covid-19 na Vysočině. Ilustrační foto.
Hygienici na Vysočině zatím trasování zvládají, ale jsou na pokraji sil

Kraj se k tomuto kroku rozhodl na základě zhoršující se epidemiologické situace v kraji. „K postupnému navyšování kapacit vlastních laboratoří nás vede rostoucí počet indikovaných osob a také enormní zájem o testy ze strany samoplátců,“ dodal Novotný.