Uprostřed oceánu je to totiž celkem fuk. „Přichází chmurné myšlenky. Představa nonstop kormidlování po dobu dalších šesti nebo více dní, když už teď jsem unavený a nevyspalý, je příšerná,“ stojí v mořeplavcových zápiscích z toho dne.

Takřka měsíc strávil osamocen na lodi zmítané vlnami Atlantského oceánu. S cílem přeplout z Bermud na Azory čelil nepřízni počasí i technickým problémům, které mu často nedovolily se vyspat ani v klidu najíst. Jak se člověk ocitne mezi širým nebem a nekonečnými vodami a co tam na něho čeká, o tom se třiapadesátiletý vývojář v oblasti elektroniky a zároveň zkušený jachtařský instruktor rozpovídá na své přednášce Sám s oceánem v jihlavské městské knihovně v Hluboké ulici ve čtvrtek 21. září od 17 hodin.

Zpestření. Zhoř na Jihlavsku čekalo o víkendu zpestření. Na své spanilé jízdě se v obci zastavila veteránská auta.
Zhoří o víkendu projela stará auta

Obyvatelům krajského města bude znít jméno Tomáš Kůdela povědomě, neboť v Jihlavě žil. Nyní bydlí v Praze, ale část roku je jeho domovem plachetnice typu Delphia 40. Své přízvisko Ocean Journey dostala ještě v době, kdy zdolat Atlantik byl pouhý kapitánův sen. A protože se změnil ve skutečnost, může se teď jachtař o své zážitky podělit prostřednictvím napínavého vyprávění doprovázeného videi a fotografiemi.