Chatky by tam měly vyrůst celkem na třech místech. „Zastavěna by měla být plocha za chatkami, které stojí na opačné straně rybníka, než kde je hospoda U Billa. Pro jejich místo tam bude muset být vykácen les. Jako další lokalita byla určena strmá stráň nad tenisovým hřištěm, kde by měl být pokácen úplně nový les s patnáctiletými stromky. Třetí místo Čížov vybral přímo u rybníka mezi chatkami, kde je v současné době jediné volné místo pro těžkou techniku, která se místem může dostat k rybníku,“ uvedl autor petice a chatař z Okrouhlíku Josef Špáta

Bojí se o vodu a les

Chataři se bojí, že vykácením lesa a vyhloubením dalších studen přijdou o svou vodu. „Už neteče pramínek nedávno vybudované Marhanovy studánky pod strmým lesem, který se plánuje vykácet pro nové chatky. Opodál se nachází ještě studna, kam si chodím pro vodu. Voda ubývá i na jiných místech. Nejde ale jenom o les a vodu, ale i to, že na Okrouhlíku vyrostly generace lidí v přírodě, a teď by tady měla vzniknout holá pláň zastavěná domy,“ postěžoval si Špáta.

Instalace vánočního stromu na Masarykově náměstí v Jihlavě.
Jihlava už má na Masarykově náměstí vánoční strom

Podle autorů petice je Okrouhlík už dávno přelidněn. „V roce 1969 tady byla vyhlášena stavební uzávěra z důvodu přetížení rekreační oblasti vzhledem k velikosti vodní plochy. Zatímco v Čížově je v současné době 120 čísel popisných, tak tady už máme přes 140 chat,“ uvedl spoluautor petice Tomáš Marek. Trvalý pobyt má na Okrouhlíku nahlášeno asi šest lidí.

Petici proti novému územnímu plánu obce Čížov, která podle autorů této petice změní Okrouhlík ve vykácenou pláň, už podepsalo téměř sto lidí. Podpisy lidé vyjadřují své rozhořčení, že by měla zaniknout krásná příroda. Signatáři petice jsou především z Jihlavy ale také z Brna, Liberce a dva dokonce i z Čížova.


Starosta Čížova Přemysl Moravec (Změna a prosperita obce Čížov) má na celou situaci ale jiný pohled. „Osada se rozroste jen o několik chatek, s nimiž na Okrouhlík přijde i regulace, aby tady dál nemohly vyrůstat místo rekreačních chatek obytné domy. Součástí pozemků bude vysoká zeleň do volné krajiny. Chaty budou moct mít pouze jedno nadzemní podlaží a podkroví v maximální velikosti stavby padesáti metrů čtverečních. Zastavitelnost pozemku bude určena na patnáct procent a zbytek bude muset být zeleň. Parcely budou oploceny pouze průhledným plotem,“ vyjmenoval starosta některé z podmínek regulace.

Šátkový veletrh.
Šátky budou v Jihlavě opět k mání. Darovali je i známé osobnosti

Poblíž rybníka má svou chatu i Tomáš Marek, stejně jako Josef Špát je členem spolku Osada Okrouhlík. „Bydlím tady, ale nemám tu trvalé bydliště,“ odpověděl na otázku, zda je jeho dům s garáží chatou nebo domem. Právě za jeho obydlím v lese má vyrůst jedna řada s novými chatkami. Jeho pozemek odděluje od lesa několik metrů široká polní cesta. Pruh lesa, který tam má jít k zemi, zničil už dříve polom. Les patří Čížovu

Místo chatek domy

O tento les se ale dle chatařů obec dostatečně nestará a nechá jej raději pokácet. Starosta naopak chataře viní z toho, že v lese dělají nepořádek. „Skladují si tam to, co nechtějí mít na svých pozemcích,“ ukázal na nepořádek v lese starosta Čížova. V lese si lidé například uskladnili nepotřebný materiál z probíhající stavby garáže. V kupkách pod stromy leží rovněž kameny či dříví. O kousek dál lze podle rozježděné země vidět, že tam parkují auta.

V pruhu lesa, který tam má ustoupit novým parcelám, se už jedna chatka nachází. „Doplní se tedy pouze řada,“ zdůraznil starosta.

Chataři dělají potíže

„Zpočátku jsem byl proti rozšíření chatové oblasti Okrouhlík, když za mnou přišla architektka s tím, že by Okrouhlík rozšířila o nová místa pro chatky. Řekl jsem jí, že s chataři mám problémy, a že tam další nechci. Z lesa si dělají odkladiště. Do rybníka Střední Okrouhlík jsme také přestali vysazovat ryby, protože cokoliv tam dáme, tak to chataři vypytlačí. Před čtyřmi roky jsme tam vysadili šest set kaprů, za dva roky jsme jich potom vylovili asi dvacet. Na starosti nemám jenom Okrouhlík,“ podotkl starosta.

Projekt nového vzhledu osady Okrouhlík navrhla architektka, která jím plánuje změnit schválený uzemní plán z roku 2004. Ten počítal se dvěma novými lokalitami pro chatky. „Uzemní plán z roku 2004 ještě nebyl realizován. Vyčleněné dvě lokality se znovu začlení do lesa,“ doplnil čížovský starosta. Jde o dvě lokality daleko od rybníka Střední Okrouhlík, kde by už žádné chatky vzniknout neměly. „Do připravovaného nového územního plánu (jako rekreační parcely poznámka redakce) jsme raději vybrali místa blíže k rybníku,“ podotkl čížovský starosta.

Před dvěma lety v létě srub na rybníku nedaleko Hodic Janu Bočkovi vyhořel.
Zemřel bývalý šéf Kosteleckých uzenin, poslední roky žil v lesích

Na první veřejné projednání nového územního plánu si musejí chataři počkat. Kdy přesně to bude, ještě vedení Čížova neví. Do dalších neveřejných debat ale plánuje doplnit přesný počet nových chatek.