Chátrající brtnický zámek, o který se už řadu let vede nekonečný soudní spor, se po několika měsících opět otevře veřejnosti. Petr Veselý z Brtnice, který se v současné době stará o základní údržbu zámku a zámeckého areálu, mimořádné prohlídky naplánoval na brtnický pouťový víkend od 30. srpna do 1. září.

Do té doby se však budou muset vyřešit i některé technické problémy. „Poté, co se z areálu odstěhoval bývalý kastelán, na zámku opět začali řádit vandalové. Někdo například zničil a ukradl osvětlení ze sklepení, které jsem tam nainstaloval kvůli prohlídkám. Teď to budu muset dělat všechno znovu. Vandalové si zámek bohužel velmi oblíbili, zničí tu, na co přijdou," řekl Petr Veselý.

Naposledy se prohlídky brtnického zámku konaly loni o Vánocích, zamířilo tam asi dvě stě lidí. „Ze své zkušenosti vím, že jak místní, tak i cizí lidé mají o prohlídku prostor brtnického zámku zájem. Výtěžek ze vstupného bude jako vždy využit na základní údržbové práce, například na sečení trávy, úklid, drobné úpravy a podobně," doplnil Veselý.

Prohlídky v pátek 30. srpna začnou ve 13 a v 15 hodin, v sobotu 31. srpna a v neděli 1. září to bude v 9, 11, 13, 15 a 17 hodin. Návštěvníci si mohou vybrat kratší nebo delší trasu. „Prohlídka povede tradiční trasou od přízemí severního paláce s arkádami přes východní palác, Sál vjezdů, modrý salonek, byt posledních majitelů po sklepení, případně další části památky. Musím ovšem připomenout, že vstup do zámeckého parku i na zámek bude na vlastní nebezpečí," informoval organizátor. Na sobotu jsou připraveny také speciální noční prohlídky v časech 20 a 21 hodin, které zájemce zavedou hlavně do modrého salonku s náhrobkem Hynka Brtnického.

O zámek se několik let vede vleklý soudní spor mezi zástupci Stavebního bytového družstva Svébyt v likvidaci a Nadací Svébyt. Naposledy soud zámek přiřkl prvně jmenovanému, nikdo už ale nevěří, že je toto rozhodnutí definitivní.

Do záchrany zámku nyní nejvíce investuje město Brtnice. „Podle finančních možností při nutných opravách střech postupujeme od třetího nádvoří směrem k prvnímu. Letos přišla na řadu střecha na druhém nádvoří, některé provizorní práce se asi budou dělati i na části střechy na třetím nádvoří," uvedl starosta Stanislav Jirků. Letošní opravy vyjdou na přibližně 600 tisíc korun, z toho 450 tisíc zaplatí dotace.

ZUZANA MUSILOVÁ