Je rok 2014 a za pár týdnů mají vypuknout komunální volby. Poprvé se v nich ale bude volit starosta v přímé volbě. Zatím ale pouze v hypotetické rovině.

Názory, že by se v budoucnu měl starosta volit přímo, se objevily krátce po prezidentských volbách. Už v loňském roce totiž kabinet Petra Nečase schválil ústavní novelu, která by přímou volbu starostů umožnila. Nyní se vedou diskuse o tom, jak by volba mohla vypadat.

Jihlavský sociolog Daniel Hanzl z myšlenky přímé volby starostů není nadšený. „Chybí nám tu historická kontinuita. Přímá volba je v zastupitelské demokracii nemožná, ukázaly to už prezidentské volby," míní sociolog Hanzl, který se ohání tím, že by tímto způsobem naprosto zanikl jakýkoli politický veřejný sektor. Politické strany by byly zbytečné. „Už v prezidentské volbě se ukázalo, že když získá potřebné podpisy nějaký pán z veřejných záchodů, může jít kandidovat. Přímá volba dává prostor typům lidí s hitlerovskými sklony," naráží Hanzl na fakt, že se k moci může dostat člověk, který umí manipulovat s lidmi, ale je naprosto politicky nečitelný.

Za současného stavu se k otázce přímé volby starosty staví rezervovaně i někteří starostové na Jihlavsku. „Je to složitá záležitost, především na malých obcích. Většinou to funguje tak, že kandiduje nějaké uskupení a  předpokládá se, že lídr je schopný dělat starostu a ten člověk s tím počítá. V menších obcích, kde ten zájem o zastupitelstva není tak velký, hrozí, že jako starostu zvolí někoho, kdo to dělat nechce," myslí si starosta Brtnice Stanislav Jirků. Podle něj je někdy na malých obcích problém dát dohromady kandidátku.

Primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal by přímou volbu nezavrhoval, ale předpokládá, že by bylo potřeba nastavený systém upravit. Jako příklad uvádí partnerské město Jihlavy Heidenheim v Bavorsku, kde přímá volba starosty funguje. „Je s tím ovšem spojený jiný systém fungování. Starosta má trochu jiné pravomoce a je volený na osmileté období," uvedl konkrétní příklad od sousedů Vymazal. „Když vidím, jak to funguje tam, tak bych se nebránil. Ale opravdu nejde jen o to říct, tak, a teď si budeme volit starostu přímo," doplnil pro úplnost Vymazal. Výhodou přímé volby podle něj je to, že se lidé začali o dění v politice více zajímat. „Kdyby se volil starosta nebo primátor přímo, lidem by více záleželo na tom, jak si jimi zvolený starosta vede," uzavřel téma Vymazal.

Polenský starosta Jindřich Skočdopole vidí úskalí přímé volby starosty v tom, že si takto zvolený starosta nemusí sednout se zastupitelstvem. „Starosta nemůže fungovat bez rady a zastupitelstva. Tudíž by si měli navzájem rozumět. Ale v přímé volbě může zvítězit kandidát, který si se zastupiteli nebude rozumět," uvedl obavy Skočdopole.