Na jednotce intenzivní péče jihlavské nemocnice skončil pacient, kterého skolila prasečí chřipka. V této nemocnici zatím mají dva potvrzené případy pandemické prasečí chřipky, ale narůstá i počet pacientů s klasickou chřipkou a dalšími virózami.

Kvůli tomu v jihlavské nemocnici od úterý platí zákaz návštěv na všech odděleních. Na nové omezení návštěvníky upozorňují cedule u vchodu do nemocnice, se zákazem byli seznámeni všichni zaměstnanci a pacienti nemocnice. Na Jihlavsku zatím žádná další omezení spojená s počínající chřipkovou epidemií hlášena nejsou. „Zprvu byl zákaz návštěv vyhlášen pouze pro infekční oddělení, během hodiny se však rozšířil na všechna oddělení. Zákaz platí do odvolání, určitě ho nezrušíme dřív než o víkendu. Je to opatření, které je v zájmu pacientů i jejich blízkých," řekla mluvčí nemocnice Monika Pytlíková a dodala: „Jeden z pacientů s prasečí chřipkou je hospitalizován na jednotce intenzivní péče infekčního oddělení, druhý leží na infekčním oddělení."

Opatření vyhlásili naposledy předloni

Podle aktuálních informací z jihlavské nemocnice se dá předpokládat, že počet marodů bude dále stoupat. Například na dětském oddělení už teď přibývají pacienti s běžnými virózami. Zákaz návštěv v souvislosti s chřipkovou epidemií zaznamenali v jihlavské nemocnici naposledy předloni.

Kvůli zvyšujícímu se počtu nemocných už po celé Vysočině došlo k dalším opatřením. Od úterý jsou zakázané návštěvy v havlíčkobrodské nemocnici, v havlíčkobrodské psychiatrické léčebně a v zařízení pro dlouhodobě nemocné a seniory v Háji u Ledče.

V Křižánkách na Žďársku byla uzavřena základní a mateřská škola a v Kralicích nad Oslavou a Hartvíkovicích na Třebíčsku jsou mimo provoz mateřské školy. Od středy k nim přibude i mateřská škola ve Vidoníně na Žďársku.

Krajská epidemioložka Alena Dvořáková nyní eviduje šest případů závažného onemocnění prasečí chřipky, tedy chřipky typu A/H1N1. Dva pacienti jsou z Jihlavska, dva ze Žďárska a dva z Třebíčska.

První případ se na konci prosince objevil v Třebíči. Mladý muž musel být po několikadenní hospitalizaci na infekčním oddělení převezen na ARO.

V minulém týdnu v kraji marodilo 1 386 lidí v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Nejvíce případů je hlášeno z Havlíčkobrodska, a to 1 822 nemocných. Toto číslo znamená překročení prahu epidemie, který je 1 700 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Na Jihlavsku je zatím evidováno 1 115 případů akutních respiračních infekcí, jedná se o největší počet v této chřipkové sezoně. Další vývoj nemocnosti na Vysočině bude znám tento pátek.

ZUZANA MUSILOVÁ