Pokud bude pokračovat trend z posledních let, chřipkové epidemie na Jihlavsku bychom se ani v nadcházejících měsících nemuseli obávat. Přesto je dobré být na pozoru, vážná virová nemoc může udeřit, a to třeba i dost nečekaně.

Sezona akutních respiračních infekcí ohlašuje svůj nástup. Přichází čas vhodný pro očkování proti chřipce, za dveřmi je sezonní nárůst nemocnosti.

Přestože na Jihlavsku v posledních letech nemocnost do pásma epidemie nekulminovala, odborníci připomínají, že i letos se mohou virózy ve zvýšeném množství objevit.

Současně ale opakují, že prognózy vývoje nemocnosti jsou něčím jako věštěním z křišťálové koule. „Jak se bude letošní sezona akutních respiračních infekcí vyvíjet, opravdu předpovědět neumíme," poznamenala Radka Štěpánková, odborná pracovnice epidemického oddělení Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

První údaje, z nichž bude možno v hrubých rysech vývoj odhadnout, budou mít epidemiologové k dispozici nejdřív v polovině listopadu, a to na základě dat Národní referenční laboratoře a aktuální znalosti situace v okolních evropských státech.

Na Jihlavsku byla chřipková epidemie, kdy počet nemocných překročil sedmnáct set v přepočtu na sto tisíc obyvatel, počátkem února 2011. Tehdy hygienici evidovali 1 737 případů onemocnění. Hranici dvou tisíc případů v relativních číslech zaznamenali naposledy na přelomu listopadu a prosince 2007, tehdy bylo maximum 2 810 nemocných. „Plošná nemocnost v posledních letech je skutečně nižší, než s jakou jsme se setkávali těsně po roce 2000," potvrdila Štěpánková.

V posledních letech tak začali odborníci věnovat větší pozornost komplikovaným případům onemocnění a jejich léčbě. „Na Jihlavsku jsme měli poslední závažný případ onemocnění chřipkou, který jsme hlásili na Ministerstvo zdravotnictví, v sezoně 2012/2013," našla Štěpánková ve statistice další důležitý údaj.

V stejné sezoně bylo na celé Vysočině sedm takovýchto závažných případů. Jeden z nich skončil úmrtím, na Pelhřimovsku tehdy zemřela na chřipku žena ročníku narození 1958. Loni na celé Vysočině neumřel na chřipku nikdo.

Zatímco někteří odborníci označují za jedinou účinnou metodu očkování, reakce ze strany veřejnosti zůstává nadále vlažná. „Vakcínu máme v jihlavském očkovacím centru už od počátku září, zatím přišlo pouze několik zájemců o očkování, které považujeme za skalní," přiblížila aktuální zájem o očkování proti chřipce na Jihlavsku Štěpánková.

Větší zájem očekává teď v říjnu, někteří z pacientů se podle ní rozhodnou pro očkování, až se objeví informace o nárůstu nemocnosti.

Loni chtěla řada zdravotních pojišťoven v tomto předsezonním období pomoci kampaněmi s proplácením vakcín, valný efekt to ale nemělo. „Loňská proočkovanost v rámci Vysočiny byla 5,1 procenta, tedy podobná jako v předešlých letech," doplnila Štěpánková.