Třicet medailí a celkové třetí místo mezi čtrnácti kraji, to je krásná vizitka vyslanců z Vysočiny na ODM 2018 v Pardubickém kraji. „Navíc jsme boj o druhé místo prohráli jen těsně s Prahou,“ poukazuje vedoucí výpravy Milan Kastner.

Hejtman Kraje Vysočina pak přivítání naplánoval doslova symbolicky. „Chtěli jsme naše úžasné sportovce pozdravit v době největšího sportovního svátku, všichni dobře víme, že se teď v Koreji odehrává ta velká olympiáda,“ uvedl.

Zámeký kostel v Brtnici.
Brtnický kněz zpřístupní věž horního kostela

Jiří Běhounek ocenil zejména bojovnost a pospolitost mladých sportovců: „Žijeme v kraji, o kterém se říká, že vznikl uměle, že k sobě jednotlivé oblasti nepatří. Tady je však vidět výsledek, třicet medailí je obrovské překvapení, zvláště v kontextu toho, že ty letní olympiády nám moc nejdou. Prostě máme nesmírně bojovné a šikovné sportovce.“

V podobném tónu pak mluvila i Jana Fialová, radní pro Oblast školství, mládeže a sportu. „Já jsem se zúčastnila zahájení a velkou radost jsem měla při finále hokejistů,“ připomněla vysočinské zlato v nejsledovanější soutěži.

Právě hokejisté tvořili největší část medailistů, prakticky polovinu drahých kovů zajistili rychlobruslaři. Dařilo se však i biatlonistům, běžcům na lyžích, snowboardistům a dalším.

Michael Rabušic
Další odchod. Vysočinu opouští útočník Rabušic