„Snažil jsem se zastupitelů zeptat, jakou mají představu o naší budoucí koaliční spolupráci, ale bylo mi řečeno, že to není předmětem diskuse. Tím mi řekli podepiš, nebo běž, tak jsem šel," poznamenal k pátečnímu jednání na radnici Tomanec, který zároveň podniká v Jihlavě v pohostinství.

Nový zastupitel k jednání dodal, že si nekladl žádné podmínky, jen chtěl diskutovat o příčinách současného stavu, kdy vedení radnice neustále prosazuje své představy, které jsou pro něj těžko akceptovatelné, protože prý nehájí zájmy občanů. Na otázku, co tím konkrétně myslí, odpověděl, že se k věci nechce více vyjadřovat, protože Forum Jihlava koalici rozbít nechce. „Není to o nějakém podpisu, ale o tom, že neexistuje vůle se domluvit," doplnil Tomanec.

Vratislav Výborný z ČSSD poznamenal, že kvůli chybějícímu podpisu považuje koalici za neplatnou. O celé situaci bude ČSSD, která má ve vratké koalici nejvíce hlasů, vyjednávat. „Buď zachováme současnou koalici s dvaceti členy, ať si Miroslav Tomanec říká a dělá, co chce, nebo složíme novou koalici s jinými politickými subjekty," řekl Výborný.

Na otázku, s kým by případně o nové koalici vyjednávali, odpověděl, že v úvahu přichází hlavně ANO. „Museli bychom s nimi prodiskutovat, za jakých podmínek by byli ochotni vstoupit do koalice. Jasnější bude situace ale až po krajských volbách," dodal Výborný.

Kdyby současná koalice padla, odejdou z ní pravděpodobně nejen členové Fora Jihlava, ale i ODS. „Jsem optimista a věřím, že to koalice ustojí. Pokud by tomu tak ale nemělo být, přijmu to. S tím se v politice musí počítat," řekl náměstek primátora Jaroslav Vymazal (ODS), který by v případě pádu koalice na radnici zřejmě po letech skončil. „Šel bych asi zase učit do školy," dodal.

IVANA HOLZBAUEROVÁ