Totálním debaklem naopak skončily volby v Kraji Vysočina pro ČSSD, oproti 23,01 procentům, které strana získala v kraji v roce 2013, nyní dostala jen 9,37 procent hlasů. S tímto výsledkem je v kraji nyní až šestá. Pro sociální demokraty jde o ústup ze slávy s ohledem na to, že ještě před rokem v krajských volbách dokázali ANO porazit. Podle posledního průzkumu společnosti SANEP pro Deník dýchali sociální demokraté ještě dva měsíce před volbami ANO na záda. Nakonec však v předvolebním finiši zcela ČSSD pohořela.

Slavit naopak na Vysočině mohou především zástupci Pirátů, ODS a zastánci Okamurova uskupení SPD. Všechny strany na druhém až sedmém místě mají přes devět procent a dělí je jen stovky voličských hlasů. Ve sportovní terminologii jde o plichtu a rozhodoval skutečně každý volební lístek.

Především u Pirátů pak úspěch na Vysočině průzkumy nepředpokládaly. Toto uskupení je nakonec na Vysočině druhé 9,92 procenty hlasů. Pro zajímavost v předčasných volbách v roce 2013 jim dalo hlas jen 2,35 procent voličů.

Volby na Vysočině.
ONLINE: Volby skončily. ANO vítězí i na Vysočině

Třetí v kraji je ODS s 9,89 procenty hlasů. Na čtvrtém místě následuje SPD s 9,60 procenty.

Velice podobně jako ČSSD dopadli komunisté. Ti byli před čtyřmi lety druzí s 16,89 procenty. Nyní sice s 9,44 procenty voličských hlasů porazil ČSSD, ale propadli se za ODS, SPD i překvapení vysočinských voleb Piráty. Jsou pátí.

Na sedmém místě jsou pak lidovci s 9,24 procenty. I oni tak získají na Vysočině poslanecký mandát, ale oproti krajským volbám si pohoršili.

Propočty nyní ukáží, zda Vysočina udrží 11 poslaneckých míst, nebo bude mít jen 10 poslanců. S ohledem na rozdělení hlasů to nyní vypadá tak, že největší balík míst v parlamentu za Vysočinu obdrží ANO. Ostatní si rozdělí patrně po jednom postu.

Poslance na Vysočině ztratí určitě TOP 09. Její podpora na Vysočině nedosáhla pěti procent a na mandát to nestačí. Neuspěl ani bývaly poslanec hnutí Úsvit Tomia Okamury Martin Lank. Ten kandidoval za Realisty a nedostal s touto stranou ani jedno procento voličské podpory.

Volební účast v těchto volbách dosáhla v kraji 64,03 procenta a je tak jen nepatrně vyšší než v roce 2013 – tehdy volilo 63,37 procent občanů.