Cukrárny a cukráři na Jihlavsku mají v těchto dnech napilno. Objednávek na vánoční cukroví mají totiž o něco více než loni, a tak už někde museli začít s jeho pečením. Zákazníky neodradilo ani menší zdražení. Své o tom ví například majitelka jihlavské cukrárny U Brány Miroslava Caklová.
„Objednávky budeme přijímat do konce listopadu, maximálně ještě první prosincový týden. Lidé si sem chodí objednávat už od září. Je vidět, že objednávek bude více než loni. V těchto dnech jsme začali s pečením cukroví. Ceny se zvýšily jen mírně," řekla Miroslava Caklová.
Loni v cukrárně U Brány upekli čtyři sta kilogramů vánočního cukroví. Letos to bude asi o padesát kilogramů více. „Před deseti lety jsme tu připravovali i osm metráků cukroví na Vánoce. Jenže to v Jihlavě nebylo tolik cukráren a lidé asi tolik nešetřili," doplnila majitelka cukrárny.
Za kilogram směsi klasického vánočního cukroví, kde je asi patnáct druhů, lidé nyní v této cukrárně zaplatí 305 korun. Loni to bylo asi 290 korun za stejné množství. „Nejvíce si lidé berou dvě kila cukroví – na toto množství máme zatím asi tři sta objednávek. Kilogram vánočního cukroví si zatím objednalo tak 160 lidí. Lidé si ale u nás mohou podle libosti koupit různé množství, třeba půl kila nebo i pět kilo," vysvětlila Caklová.
Kromě tradiční směsi vanilkových rohlíčků, pracen, lineckého pečiva, hrudek, moka koleček a dalších typických druhů si zákazníci mohou na vánoční svátky objednat i minidezerty nebo minizákusky. „Klasickou směs vánočního cukroví se každý rok snažíme obohatit o něco nového – tentokrát to budou hrudky z oříšků a vloček, marcipánová hvězdička a moka kolečko. Minidezertů máme tak patnáct druhů. Na Vánoce nabízíme také speciální dorty ve tvaru stromečku a podobně," dodala Caklová.
Objednávky na vánoční cukroví přijímají také v cukrárně Celerin na náměstí Zachariáše z Hradce v Telči. „Objednávky budeme přijímat do 10. prosince. Nejvíce si lidé objednávali v říjnu, kdy bylo cukroví za nejnižší cenu – 230 korun za kilo. Zájem lidí je podle objednávek o něco vyšší než loni," uvedla Jaroslava Hezinová z cukrárny Celerin.
Do konce listopadu tam lidé za kilogram klasického cukroví zaplatí 250 korun za kilogram, v prosinci to bude 260 korun za stejné množství a poslední týden před Vánocemi se cena navýší ještě o třicet korun. „Loni jsme pekli zhruba dvě stě kilo cukroví. Nyní už máme objednávky na sto padesát kilogramů. Lidé se k nám hodně vrací. Jedna zákaznice si do své kavárny v Brně dokonce objednala třicet kilo cukroví," poznamenala Hezinová.
ZUZANA MUSILOVÁ