„Připojit se může každý a dobrovolné vstupné poputuje na nákup rehabilitačních pomůcek pro léčbu roztroušené sklerózy," vyjádřila se mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.

Kruhových tréninků pod vedením trenéra bude v sobotu tolik, kolik se přihlásí zájemců. „Startujeme v deset hodin dopoledne, jako první si kruhový trénink zkusí lékaři a sestřičky z neurologického oddělení jihlavské nemocnice spolu s pacienty," řekl majitel posilovny na Bedřichově Zdeněk Štrof. Na hodinu se vejde nejvíce čtrnáct lidí.

Cílem je rozšířit povědomí o roztroušené skleróze, která se týká stále většího množství lidí, v MS centru jihlavské nemocnice pečují o tři sta pacientů z celé Vysočiny. Akce je celorepubliková a lidé cvičí ve více městech po celém Česku. V jednu chvíli se videokonferencí propojí všechna cvičební místa s centrálou se sídlem v Praze.

Vstupné na trénink je dobrovolné a půjde na nákup rehabilitačních pomůcek pro pacienty. Účast je třeba potvrdit mluvčí Nemocnice Jihlava Monice Zachrlové, s ní lze domlouvat i přesnou hodinu tréninku. E-mailová adresa je zachrlovam@nemji.cz.

Roztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa.
Při RS je poškozován ochranný myelin pokrývající nervová vlákna, což způsobuje poškození pochvy nervových vláken i vláken samotných. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Při atace je pacient léčen symptomaticky, aby se zmírnily příznaky onemocnění.

„V současné době se v tuzemsku odhaduje kolem 17 tisíc lidí nemocných s RS. Ročně přibývá zhruba tisícovka dalších. Na celém světě trpí RS 2,5 milionu nemocných. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách," informovala mluvčí jihlavské nemocnice.

Rizikovými faktory nemoci jsou, kromě genetické dispozice, EB virus (způsobující infekční mononukleózu), kouření a nedostatek vitaminu D. Podle epidemiologických průzkumů se v ČR nejvíce vyskytuje RS na severu Čech. Lékaři to přisuzují zhoršenému životnímu prostředí v této oblasti.