„Registrovaných účastníků každým rokem přibývá. Akce není soutěžní spíše o tom, že se lidé zapojí. Letos se motto pěkně sešlo se situací v Jihlavě, která nastane s uzavřením Brněnského mostu. Jihlavané budou mít šanci zachránit své město, když využijí situace a začnou s květnem jezdit na kole,“ uvedl organizátor v Jihlavě Jiří Holoubek s tím, že by to Jihlavanům mohlo vydržet až do podzimu. Do té doby totiž krajští úředníci naplánovali uzavření Brněnského mostu.

Do květnové výzvy se mohou přihlásit dvou až pěti členné týmy. Do práce mohou vyrážet nejen na kole, ale i na koloběžce, skejtu, vozíčku, chodit pěšky, běhat anebo vše kombinovat. „Zaregistrovat se je možné od března do konce dubna na www.dopracenakole.cz. V březnu je benefiční startovné nejlevnější. Vyhlášení letošního ročníku je v Jihlavě naplánované na 5. června,“ sdělila za celonárodního organizátora spolek Auto mat Anna Kociánová.

Hlavní cenou v kategorii pravidelnost jednotlivců bude opět jízdní kolo. Letošní ročník se rozhodli podpořit členové divadla Vosto5. „Kolo nepatří jenom na cyklostezku, do lesa nebo do přírody, je to normální součást městského provozu,“ podotkl režisér divadla Vosto5 a jihlavský rodák Jiří Havelka.

Peníze. Ilustrační foto.
V Brtnici může veřejnost žádat o dotace na opravu domů

V průběhu května loňského roku Jihlavané najeli nebo nachodili do práce více než 131 tisíc kilometrů. „Hlavní cena v kategorii pravidelnost jednotlivců, stylové městské jízdní kolo od Kraje Vysočina, putovalo za zaměstnankyní Nemocnice Jihlava. Díky podpoře cyklopartnera jsme věnovali další dvě nová kola dětskému dopravnímu hřišti v Jihlavě,“ připomněla Kociánová.

Minulý rok se v Jihlavě registrovalo přes pět set účastníků. „Oproti roku 2016 to bylo o sto účastníků více. Jihlava byla v počtu účastníků také násobně úspěšnější než všechna ostatní krajská města,“ dodala Anna Kociánová.

Do práce na kole v krajském městě organizuje spolek Sliby – chyby. Hlavním partnerem je statutární město Jihlava, které cyklodopravu dlouhodobě podporuje a je i členem Asociace měst pro cyklisty.

Kominík
Komíny potřebují pravidelnou péči