Dobrým výchozím bodem je místo křížení turistických tras přímo v Heleníně, kde se musí překonat koleje. Tam už začnou cyklisty navádět cykloturistické značky. Po přejetí kolejí nás čeká první, a v podstatě jediný mírný kopeček, ze kterého se po vyšlapání svezeme po cestě kolem zahrádkářských kolonií, řeky a po levé straně i skály až k mostu, u kamenného mlýna.

Tam už začíná krásná asfaltová silnice vedoucí do Malého Beranova. V létě je tu však malý problém. Včelín, který vlastní pán na kraji Malého Beranova. Do Beranova tedy vjíždíme s bzučícími včelami kolem hlavy. „Jezdíme tady v podstatě denně, ale ještě nás nikdy včela neštípla," říká se smíchem cyklistka Marie.

Až ke skalnatému ostrohu projedeme Beranovem po asfaltce. Tam na silnici navazuje opět nezpevněná, ale příjemná komunikace. Na skále, která lemuje tuto silnici, jsou občas i nějací horolezci, dá se zde zastavit a pokochat se krásou skal.

Dále se dostaneme na takovou lesní silničku. V této části je patrná jedna ze slabin cyklostezky těsné přimknutí k chatkám a zahradám, takže často potkáme vycházkáře, někdy i se psy a auta, většinou zaparkovaná.

Plusem ale je, že cesta vede ve značné části lesem. Větve stromů vytvářejí stín, který je příjemný ve slunečném. Za deště pak stromy chrání před zmoknutím. Pokud byste si zapomněli vzít nějakou svačinku, na konci kraťoučkého úseku s chatkami je otevřený malý stánek s občerstvením. Lavičky jsou samozřejmostí.

Tady už začíná nejkrásnější část cyklostezky, která vede až do Luk nad Jihlavou podél řeky. Je to znát i na počtu lidí, kteří se proti nám řítí nejen na kolech, ale i na inlainech. „Je to báječná cesta pro odpočinutí a zároveň si i zasportuji. Vážně stačí jen občas šlápnout do pedálů a vychutnávat si krajinu kolem sebe," rozplývá se sportovec, který si sem jezdí odpočinout po práci.

Po projetí asfaltové silnice ve tvaru písmena S se už blížíme k náměstí v Lukách. Ještě před zatáčkou si můžeme odpočinout na lavičkách, které tu jsou s výhledem na řeku Jihlavu.

Romantické prostředí láká hlavně páry, aby si tu na chvilku odpočinuly. Možná lehce unavení se na náměstí v Lukách můžeme osvěžit zmrzlinou, která je hned naproti silnici, po které jsme přijeli. Nebo si můžeme v celodřevěné hospůdce Kolnička dát vychlazené pivo. Mají tu stojany na kola, hřišťátko pro ratolesti a dokonce i pumpičku na dofouknutí kol.