Jihlavsko Cyklistická sezona je na Jihlavsku v plném proudu. Hospůdky kolem cyklostezek a dalších cyklisty oblíbených míst se každý den stávají terčem zastávek cyklistů.

Všichni to známe, sluníčko praží a chuť na pivo se stále zvětšuje. A s tím i množství opřených kol, která se hromadí před hospodami.

Nejoblíbenější cyklostezkou na Jihlavsku je bezesporu ta, která míří z Jihlavy na jihovýchod a vede kolem loucké hospůdky Kolnička. Ta se zejména v současném ročním období stává místem zastávek cyklistů. Denně se jich zde vystřídají desítky. A odměnou po zhruba jedenácti ujetých kilometrech je bezesporu půllitr dobře vychlazeného piva. Jen málokdo si zlatavý mok odepře, a ještě ke všemu v tak útulném prostředí.

Někteří cyklisté si dobře uvědomují, že pít alkohol před jízdou na kole se nemá. Zastávají ale názor, že dvě pivka ještě nikomu neublížila.

Na kola alkohol nepatří, pivo ano

Střízlivost při jízdě na kole je ovšem nutná na silnici i na cyklostezce. „Cyklista před jízdou nesmí požít alkohol," uvedla nekompromisně jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Jihlavský vášnivý cyklista Jiří Hladík se zákonem souhlasí. „Zákon o střízlivosti na kole plně podporuji. Ke sportu alkohol nepatří. Na druhou stranu se pivo u Čechů jako alkohol nebere. V létě při výletě na kole je to velice osvěžující a pohodu navozující nápoj," řekl.

Pokuta, kterou dostanete za jízdu pod vlivem alkoholu, není zanedbatelná. „Bude-li naměřen alkohol v krvi do jednoho promile, pokuta se může vyšplhat až na 20 tisíc korun. Nad jedno promile je pokuta od 25 do 50 tisíc," dodala Kroutilová.

Zkušenost s jízdou pod vlivem alkoholu a následnou vysokou pokutou má mladý muž z Jihlavy, který nechtěl být jmenován. Mladík jel v pátek třináctého dubna ve tři hodiny ráno po Dvořákově ulici. „Silnice byla prázdná, tak jsem po ní kličkoval," řekl muž. Upozornil na sebe policejní hlídku, která ho okamžitě zastavila a provedla dechovou zkoušku. Naměřili mu 2,4 promile alkoholu a dostal pokutu 26 tisíc korun. „Byla to moje chyba," dodal mladík.

Zda se jeho zkušenost stane příkladem pro ostatní vyznavače cyklistiky, ale jisté není. Cyklistům zkrátka pivo chutná.

KLÁRA PŘIBYLOVÁ