V krajském městě Vysočiny se nové vodorovné dopravní značení objevilo loni na podzim. Vyšlo na pár tisícovek. Šlo ještě o iniciativu předchozího vedení, hájila se v zimě radnice po silné vlně kritiky. A sdělila, že na jaře padne rozhodnutí, zda nijak trvanlivé bílé čáry nahradit plastovou technologií nebo ne. Ta je podstatně dražší, ale trvanlivější.

Na sklonku zimy tak cyklisté ani řidiči neví, jestli cyklopruh v Tolstého ulici před DKO existuje nebo ne. Někteří to řeší tak, že jedou jinudy. „Ty kanály a díry přes celý cyklopruh v zatáčce do Tolstého ulice, kterou navíc jezdí jedno auto za druhým, to není nic příjemného. Objedu to Fritzovou a mám klid,“ prozradil Ondřej Havlíček, který Jihlavu křižoval na kole i tuto zimu.

Problematický byl ještě před pár týdny i průjezd Brněnskou ulicí. Řidiči jedoucí z města nevěděli, která z mnoha čar pro ně platí. Špatně vidět byly všechny. Nyní už je tam nové značení, které jasně odděluje auta odbočující doleva od těch, co jedou rovně nebo doprava. V protisměru jsou také nové čáry, tam dokonce i s cyklopiktogramy.

Sníh v areálu Český mlýn rychle taje, běžkaři však stále mají k dispozici zhruba tři sta metrů dlouhý okruh v zadní části bývalé trati, u mostu.
VIDEO: Běžkaři v Českém mlýně mají v Jihlavě poslední šanci si zalyžovat

Mluvčí magistrátu Radovan Daněk vysvětlil, že obnova značení musí být postupná. „Děláme jí tam, kde se nebude opravovat povrch silnice, a také v místech, kde je už čistá vozovka,“ sdělil. Rozbitý kraj silnice v Tolstého ulici před DKO mezi takové úseky nepatří. V protisměru jsou již pruhy obnovené, zbývá jen znovu namalovat piktogramy jízdních kol.

Značení zatím komplikuje počasí, při kterém není možné ulice ani čistit, ani značit. „Značení postupně obnovíme a bude v souladu se všemi předpisy,“ ujistil mluvčí.

Kromě cyklopruhů mohou v Jihlavě cyklisté jezdit také ve vyhrazených BUS pruzích, jde o téměř dva tisíce metrů na frekventovaných trasách. Někde mohou i do jednosměrek v protisměru, typický příklad je starý Brněnský most. Délka nejrůznějších opatření pro cyklisty už přesáhla maratonskou vzdálenost, jen u cyklostezek je přes třiadvacet kilometrů. Nejnovější je loni zprovozněná Mlýnská – Helenínská vedoucí po břehu řeky.