„Výměna svítidel veřejného osvětlení se bude týkat ulic Dvořákova, Hradební, Brněnská, Březinova, Na Kopci a Romana Havelky,“ vyjmenoval Pavel Svoboda z investičního oddělení magistrátního odboru rozvoje města.

Krajské město v noci osvětluje přes sedm tisíc lamp veřejného osvětlení, která ročně spotřebují přes tři a půl milionu kilowatthodin. „Náklady na elektrickou energii město stojí více než sedm milionů korun ročně,“ dodala Aneta Hrdličková z jihlavské radnice.

Promoce  na Vysoké škole polytechnické Jihlava.
OBRAZEM: Vysokoškoláci si slavnostně převzali diplomy

Celý systém veřejného osvětlení Jihlavy by se měl obměnit v průběhu dalších dvaceti let. V krajském městě v současné době už svítí osm set úsporných LED svítidel, která za rok ušetřila 754 tisíc korun.

„Jihlava, jako jedno z prvních měst po Praze, mělo již v roce 2010 LED osvětlení na Tolstého ulici. Tehdejší cena LED svítidla se pohybovala kolem dvaceti tisíc korun, což bylo pro město neakceptovatelné. Pak se podařilo díky pomoci jedné z místních firem zkušebně nainstalovat šestadvacet svítidel typu Dolphin, které po ročním provozu Služby města Jihlavy odkoupily za podstatně nižší zůstatkovou cenu,“ doplnil Otta Klapka z městského odboru dopravy, který veřejné osvětlení v Jihlavě spravuje.

Do dalších nových LED svítidel radnice letos investuje dva miliony korun.

Turistické a Informační centrum Pelhřimov
Infocentra Vysočiny opět soupeří o titul. Nejvíce hlasů má prozatím Humpolec