Přání neteří vyvedlo trochu z míry Marii Smutnou z Havlíčkova Brodu. Když přijela na návštěvu ke své sestře do Pelhřimova, vzala na procházku její dvě dcerky. Chtěla jim udělat radost, a tak říká: „Co kdybychom, holky, zašly do hračkárny? Ukážete mi, co byste rády pod stromeček." „My chceme raději do elektry, teto." „Do elektry?" Marie nechápavě koukala na desetiletou Barborku a předškolačku Terezku, jak si to štrádují do obchodu s elektronikou. „Napsaly jsme si Ježíškovi o tablet a dotykový mobil," vysvětlily jí holčičky. Čtyřicetiletá Marie vzpomíná, jak byla šťastná, když v jejich věku dostala kočárek a mrkací panu. Ovšem přání jejích neteří se nijak nevymyká tomu, po čem dnes už i ti nejmenší caparti touží.

Prodeje spotřební elektroniky určené pro děti v Česku rychle rostou, zejména před Vánocemi. V nabídce tuzemských obchodů se stále častěji objevují dětské tablety, dětské fotoaparáty či interaktivní hračky propojené s tabletem nebo počítačem, jak potvrzují prodejci. Zájem o dětskou elektroniku se podle společnosti Electro World každým rokem zvyšuje. V předvánočním období jsou prodeje i desetinásobně vyšší proti zbytku roku. „Speciální dětské laptopy, fotoaparáty, přehrávače hudby a audiosystémy například ve tvaru populárních figurek ze seriálů či her se prodávají velmi dobře," uvedl Jiří Čihák ze společnosti Electro World.

Obchody s elektronikou Datart letos rozšířily portfolio dětských výrobků o zhruba 120 položek. Dětské tablety jsou prý jednoznačným hitem letošních Vánoc. „Dětské tablety jsou specifické jednak svým designem jsou odolnější, barevné, s dětskou tematikou a jednak uživatelským prostředím. Mají předinstalované hry, intuitivnější ovládání, ale zejména rodičovský zámek. Ten umožňuje jak kontrolu využívání přístroje, tak přepnutí tabletu do normálního režimu," uvedla mluvčí Datartu Jana Choroušová.

Ani hračkářství však nepřijdou zkrátka. V prodejně v jihlavském City Parku je žádají rodiče pro své potomky nejčastěji roborybu, která se ve vodě chová jako živá, mořskou pannu se svítícím ocasem a obojživelné auto jezdící i po vodě. Ze společenských her vedou Tučňáci na ledu.

„Právě o Vánocích si lidé hrají nejvíce z celého roku," uvádí jednatelka společnosti Dino Toys, Margareta Šlemínová „O Vánocích se sejde celá rodina, kde má každý samozřejmě rozdílné zájmy. Společenské hry jsou proto skvělým prostředkem, jak najít společnou řeč a rodinné vztahy prohloubit," dodává. Naprostou klasikou jsou podle ní Dostihy a sázky, které patří k českým Vánocům již téměř třicet let.

Na trhu jsou k dispozici ale i hry určené pro nejmenší, u kterých jsou oblíbené motivy Krtečka. K dostání je například Moje první hra s velkou dřevěnou figurkou, klasické pexeso s Krtečkem, nebo i dětské karetní karty.