Na třech místech Jihlavska se budou moci v sobotu nakupující na dálku rozdělit v supermarketech o potraviny ve svém nákupním vozíku s lidmi, kteří se ocitli ve špatné sociální situaci, a jsou odkázáni na pomoc druhých.

Do druhého ročníku Národní potravinové sbírky se přidaly i jihlavské supermarkety Tesco a Kaufland a s nimi ještě Tesco v Telči. Loni nápad oslovil první stovky lidí, letos čekají organizátoři ještě větší ohlas. „Na základě loňských zkušeností čekáme, že dárců přibude," odhadovala za organizátory v regionu Eva Šilhanová z občanského sdružení Potravinová banka Vysočiny.

Druhá zpráva není úplně pozitivní. Podle organizátorů sbírky totiž přibývá lidí, kteří na dostatek potravin nemají prostředky. „Přitom se nejedná pouze o lidi, kteří žijí v holobytech nebo vysloveně na okraji společnosti. Ale stává se, že matky zaplatí dětem za jídlo v školní jídelně, a samy musí hledat pomoc v zařízení, které poskytuje sociální služby," dodala.

Jednou z organizací, která díky sobotní sbírce potraviny získá, je Středisko křesťanské pomoci Naděje pro život Jihlava. Ta v krajském městě provozuje třeba azylový dům pro ženy a matky s dětmi. „Sbírka nám výrazně pomůže, přestože je to nadstandard," řekl ředitel organizace David Chlupáček.

Do sbírky Potravinové banky Vysočina budou moci štědří dárci přispívat od osmi do dvaceti hodin. U vstupů do přihlášených supermarketů i za pokladnami budou připraveni dobrovolníci, kteří prostřednictvím letáčků budou zákazníky informovat o seznamu potravin vhodných k darování.

Darované potraviny budou pak vybírat do označených nákupních vozíků. „Velmi dobrou spolupráci jsme navázali s řetězcem Tesco. V Jihlavě vedení tohoto supermarketu dokonce samo organizuje síť dobrovolníků, ohlas je vstřícný," přiblížila dojmy z příprav letošního ročníku sbírky organizátorka Šilhanová.

Jednou ze zákaznic, které loni věnovaly právě nakoupené potraviny potřebným, byla Pavla Blechová. „O akci jsem slyšela v rádiu, ale přesně jsem nevěděla, kde v Jihlavě se koná, takže to byla dnes víceméně náhoda, že jsem přispěla," říkala tehdy za pokladnami. „Držela jsem se seznamu a koupila jsem balíček rýže a nějaké pytlíkové polévky. Když vím, komu potraviny pomohou, tak nemám problém přispět," dodávala Blechová.

Kromě zákazníků v přihlášených supermarketech pomohou i samotné řetězce, které rovněž přispívají do potravinových bank. Jejich angažovanost by mohlo posílit daňové zvýhodnění. „Určitě to bude prodejce i výrobce potravin motivovat," poznamenala Šilhanová. Jedním z partnerů Národní potravinové sbírky 2014 jsou na Jihlavsku sídlící Kostelecké uzeniny.

Národní potravinovou sbírku organizuje platforma Byznys pro společnost ve spolupráci s Českou federací potravinových bank a Armádou spásy. Akce se uskuteční pod záštitou ministra zemědělství Mariána Jurečky.

Sbírku aktivně podpoří rovněž známé osobnosti jako například herec Miloslav Mejzlík, moderátorky Lejla Abbasová a Jana Adamcová, zpěvačka Ilona Csáková či Matúš Kozáčik, fotbalový reprezentant a brankář Viktorie Plzeň.